Romania va transforma deseurile in ingrasaminte bio

Ingrasamintele bio – conditie obligatorie in agricultura ecologica

Romania va utiliza deseurile vegetale pentru a le transforma in ingrasaminte bio, a anuntat astazi Elena Dumitru, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

Potrivit acesteia, deseurile preluate de pe strazi si de pe spatiile verzi, formate in principal din frunze, vor fi transformate in compost.

Compostul va fi utilizat ca ingrasamant bio, pentru o agricultura ecologica”, a explicat Elena Dumitru.

Secretarul de stat a oferit aceste precizari cu prilejul unui seminar organizat de MMSC pe tema gestionarii deseurilor in Romania. Potrivit Elenei Dumitru, pana in anul 2017 Romania trebuie sa-si inchida toate “depozitele neconforme” si sa puna in functiune, in locul lor, sisteme integrate de gestionare a deseurilor. De asemenea, pana in anul 2020, Romania trebuie sa atinga o rata de reciclare a deseurilor de 50 la suta.

Pentru atingerea obiectivelor de gestionare a deseurilor, Romania va continua sa primeasca fonduri europene, a declarat, pe de alta parte, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice. In anul 2012, Romania a avut la dispozitie, in cadrul POS Mediu, 961 de milioane de euro pentru deseuri.

Rata de contractare a fondurilor europene a fost 61 la suta, iar rata de absorbtie 14,2 la suta. Ne-am propus sa dublam rata de absorbtie”, a precizat ministrul Mediului.

Potrivit Rovanei Plumb, reprezentantii administratiei locale insarcinati cu elaborarea proiectelor de atragere a fondurilor au acuzat o “lipsa de coerenta in functionarea sistemului”.

Toate proiectele in derulare au intarzieri

Pe de alta parte, ministrul Mediului recunoaste ca “toate proiectele in derulare au intarzieri”, acestea explicandu-se prin aparitia de “foarte multe contestatii” si prin faptul ca nu a existat o standardizare a documentatiilor.

Pentru imbunatatirea ratei de absorbtie, ministrul Rovana Plumb a precizat ca de acum inainte solicitantii vor avea de intocmit un “caiet de sarcini standard”. In interiorul acestuia, criteriile de adjudecare a licitatiilor vor fi modificate. “Pana acum, criteriul de adjudecare a licitatiilor era de obicei pretul cel mai mic. De acum inainte vor fi 90 la suta criterii tehnice”, a explicat Rovana Plumb.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri