Romania a transmis Comisiei Europene (CE) notificarea oficiala a schemei de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile, prin acordarea certificatelor verzi, dupa ce Consiliul Concurentei si-a dat avizul in privinta documentului.
Schema de sprijin se refera la energia electrica produsa din surse regenerabile de energie prin sistemul cotelor obligatorii de energie electrica, combinat cu tranzactionarea certificatelor verzi.
„Acest demers reprezinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei de institutiile abilitate din Romania. Consiliul Concurentei (CC) a avizat notificarea elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) referitoare la acesta schema, inainte de a fi transmisa forului european”, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta, citat de Mediafax.
Pana in prezent, schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, instituita prin Legea 220/2008, nu s-a aplicat intrucat masurile de sprijin prevazute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesara autorizarea prealabila a Comisiei Europene.
Mai putine certificate verzi
Desi emisa in urma cu 2 ani, Legea 220 a functionat pana in prezent partial, fara norme de aplicare, starnind in repetate randuri nemultumirea investitorilor. Documentul reglementeaza realizarea obiectivului national de folosire a energiei din surse regenerabile in cadrul acordurilor comune ale Romaniei cu state membre ale Uniunii Europene si cu tari terte.
Schema a fost notificata informal Comisiei Europene in iulie 2010 si a facut obiectul mai multor etape de consultari tehnice si schimburi de informatii cu forul comunitar, in scopul respectarii prevederilor orientarilor comunitare privind ajutorul de stat pentru protectia mediului, arata CC.
Ca urmare a acestor consultari, ANRE a elaborat, in colaborare cu Ministerul Economiei si Consiliul Concurentei, un proiect de ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 220/2008, astfel incat sa fie indeplinite cerintele Comisiei privind compatibilitatea masurilor de sprijin cu legislatia in domeniu.
Principalele amendamente vizeaza evitarea supracompensarii pe ansamblu a producatorilor si cumulul ajutoarelor de stat din mai multe surse. De asemenea, fata de prevederile Legii 220/2008, prin proiectul de ordonanta, numarul de certificate verzi va fi redus pentru anumite tehnolologii. Astfel, numarul certificatelor a fost redus de la 3 la 2 pentru energia electrica obtinuta din energie geotermala, biomasa (alta decat cea provenita din culturi energetice), biolichide si biogaz, iar pentru gazul de procesare a deseurilor si gazul de fermentare a namolurilor numarul acestora a fost diminuat de la 3 la 1.
In schimb, a fost mentinut numarul de certificate verzi pentru energie hidraulica, eoliana, solara si biomasa obtinuta din culturi energetice.
„Autoritatile romane considera ca principalele puncte de divergenta cu legislatia comunitara in domeniul ajutorului de stat au fost clarificate atat in cadrul ultimelor consultari tehnice, cat si prin documentatia ce face parte integranta din notificare si spera sa obtina o decizie favorabila din parte Comisiei Europene pana la inceputul lunii august. Se estimeaza ca dupa obtinerea deciziei Comisiei, de acest sistem vor beneficia aproximativ 500 operatori economici care vor dezvolta proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila asumate de statul roman in cadrul Strategiei Uniunii Europene la nivelul anului 2020”, se mai arata in comunicat.
Cititi si:
ANRE: Numarul de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila ar putea fi redus
Normele de aplicare a Legii regenerabilelor, supuse aprobarii