Romania sustine politicile coerente de mediu

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a participat la reuniunea informala a ministrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene, care s-a desfasurat la Praga, in Republica Ceha, in perioada 14-15 aprilie 2009.

Consiliul este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila, armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale, cu respectarea legislatiei si a standardelor pentru protectia mediului.

Tema principala a acestei reuniuni s-a concentrat pe doua subiecte relationate cu problematica schimbarilor climatice.

In prima sesiune au fost discutate masurile de adaptare la efectele schimbarilor climatice, punandu-se accent pe actiunile necesare atat la nivel european, cat si la cele care trebuie intreprinse in context international.

In acest context, in ceea ce priveste masurile de adaptare la efectele schimbarilor climatice, Romania sustine ca directiile principale de actiune in acest domeniu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la efectele schimbarilor climatice, sa fie complementare si sa se desfasoare prin politici coerente si convergente.

La nivel national, Romania a inceput deja pregatirea si implementarea unor actiuni concrete in domeniul adaptarii la efectele schimbarilor climatice. Primul pas in acest domeniu s-a materializat prin „Ghidul privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice”, adoptat la sfarsitul anului trecut. Pe viitor, tinand seama de acest ghid si cu ajutorul tuturor autoritatilor responsabile, Romania isi propune sa mearga mai departe, prin elaborarea unui Plan National de adaptare la efectele schimbarilor climatice.

Cea de-a doua sesiune a fost dedicata analizei stadiului negocierilor internationale in domeniul schimbarilor climatice, pentru stabilirea unui acord post-2012. In acest context, pe agenda reuniunii Consiliului Informal de Mediu s-a aflat dezbaterea actiunilor pentru pregatirea celei de-a 15-a Conferinte a Partilor la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), care va avea loc la Copenhaga, in perioada 7-18 decembrie 2009.

In ceea ce priveste stadiul negocierilor internationale in domeniul schimbarilor climatice, Romania sustine angajamentul si rolul de lider asumat de Uniunea Europeana in acest domeniu, si dezideratul acesteia referitor la convenirea in decembrie 2009, la Copenhaga, a unui nou acord global si cuprinzator, in baza programului de lucru pentru 2009, adoptat la Conferinta de la Poznan.

Romania considera importanta implicarea tuturor tarilor in realizarea de actiuni ambitioase in domeniu, in concordanta cu principiul „responsabilitati comune, dar diferentiate”, si cu circumstantele nationale.

In acelasi timp, Romania, in calitatea sa de Stat Membru UE, sustine implementarea pachetului legislativ al Uniunii Europene „energie – schimbari climatice”, convenit in decembrie 2008, care constituie cadrul legal pentru ca UE sa-si indeplineasca pana in 2020 angajamentul independent de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul din 1990, cu posibilitatea de a extinde tinta de reducere la 30%, in conditiile in care celelalte tari dezvoltate isi asuma tinte comparabile de reducere a emisiilor.

Romania recunoaste, in acelasi timp, importanta cruciala a unui sprijin financiar adecvat, predictibil si oportun pentru implementarea viitorului acord de la Copenhaga si este gata sa participe la acest proces, cu conditia ca aceasta participare sa fie guvernata de principiile eficientei, echitatii, transparentei, responsabilitatii, coerentei si predictibilitatii.

Foto: www.mediafax.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri