Romania a solicitat UE amanarea termenului de inchidere a minelor poluante

Romania, alaturi de Germania si Spania, a sustinut decalarea inchiderii minelor necompetitive pentru anul 2018, in contextul in care propunerea Comisiei Europene viza inchiderea acestora pana la 1 octombrie 2014.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului, cererea Romaniei a fost inaintata tinandu-se cont de consecintele sociale si economice majore pentru regiunile din Romania in care ocuparea fortei de munca in mine de carbuni continua sa fie importanta, precum si faptul ca, in mixul energetic, carbunele continua sa detina o cota esentiala.

Comisia Europeana a elaborat o propunere de decizie privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de huila necompetitive, al carei obiectiv era asigurarea inchiderii definitive a acestor mine pana la 1 octombrie 2014. Propunerea permite statelor membre acordarea ajutorului de stat pentru reconversia profesionala a lucratorilor afectati de inchiderea minelor, pentru acoperirea costurilor pensionarii anticipate precum si pentru asigurarea faptului ca exploatarile miniere sunt ecologizate in mod adecvat. 

Totodata, acordarea ajutorului de stat este conditionata de prezentarea unui plan de inchidere a minelor necompetitive, a carui punere in aplicare este monitorizata de Comisia Europeana. 

Sectorul huilei ofera locuri de munca pentru un numar de aproximativ 100.000 de oameni din Europa: 42.000 in sectorul carbunelui si peste 55.000 in sectoarele conexe. Minele care in prezent se bazeaza pe subventii de operare sunt situate mai ales, dar nu exclusiv, in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri