Romania si Schimbarile Climatice: Ne indeplinim tinta din Protocolul de la Kyoto fara emotii

Nivelul emisiilor de CO2 este cu 37% mai scazut decat valoarea tintei prevazute de Protocolul de la Kyoto, conform ultimului inventar, din ianuarie 2009, a anuntat joi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi in cadrul conferintei „Romania si Schimbarile climatice”, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report.

Ministrul Mediului, abia intors de la Conferintele UNEP din Nairobi, Kenya, care au reunit peste 25 de ministri ai mediului din Europa, a subliniat concluzia internationala in urma intalnirilor: una dintre sansele omenirii pentru a-si rezolva problemele o reprezinta investitiile pentru protejarea mediului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

„Nivelul scazut de CO2 se datoreaza in special reducerii productiei si caderii industriei. Romania va implini fara eforturi majore sau costuri suplimentare tintele Protocolului de la Kyoto”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Acesta a precizat insa ca protocolul post-Kyoto, care se va contura in acest an la Copenhaga va implica tinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 50, pana la 85% pana in 2050. In aceasta situatie Romania va trebui sa faca eforturi economice substantiale si sa aiba o dezvoltare strategica in toate sectoarele de interes. Schimbarile climatice reprezinta o problema serioasa, la nivelul tuturor sectoarelor si nu numai pentru Ministerul Mediului, ci pentru toate sectoarele economice.

In prima sesiune a intalnirii de joi au mai avut interventii HE Petr Dokladal, ambasadorul Republicii Cehe in Romania, Lieve Frasen, director in departamentul de comunicare al CE si Sulfina Barbu.

„Sper ca finalul acestei intalniri va face doua lucruri: sa convinga pe toata lumea de oportunitatile pe care le aduce lupta cu schimbarile climatice din punct de vedere economic si sa exprime urgenta masurilor necesare”, a aratat Lieve Frasen.

Si Sulfina Barbu, presedintele comisiei pentru administrare publica, planificare teritoriala si protectia mediului din cadrul Parlamentului Romaniei, a subliniat la randul sau eforturile pe care tara noastra trebuie sa le faca, spunand ca din momentul in care Romania si-a asumat niste obligatii este necesar un efort sustinut pentru indeplinirea lor.

"Romania si Schimbarile Climatice" este primul eveniment din Romania care trateaza tematica mediului inconjurator in contextul actualei crize economice si financiare, pentru a identifica solutii in favoarea unei economii ecologice a viitorului, conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report, pe 26 februarie la Hotel JW Marriott.

Reprezentanti ai guvernului, institutiilor europene, mediului de afaceri si societatii civile s-au intalnit pentru a dezbate acest subiect in cadrul conferintei „Romania si schimbarile climatice”. Experti internationali i-au invatat pe participanti sa se implice intr-o serie de ateliere de lucru pe tema protectiei mediului in domeniile energiei, transporturilor, padurilor si agriculturii.

spot_img

Ultimele știri