Romania se eco-certifica

In aceasta vara turistii vor fi siguri ca produsele si serviciile pe care le cumpara sunt de buna calitate si contribuie la conservarea naturii si a dezvoltarii durabile a comunitatilor din zona de desfasurare a programului.

Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) anunta deschiderea sesiunii de vara de evaluare in cadrul programului: „Eco-Romania” – Sistemul de Certificare in Ecoturism.

Astfel, pot fi certificate spatiile de cazare (pensiuni cu maxim 25 de camere), programele turistice oferite de tur-operatori (cel putin o zi, maxim 15 participanti) si destinatiile turistice (zone ce ofera, promoveaza si coordoneaza produse si servicii ecoturistice intr-un mod unitar).

Produsele certificate ecoturistic se afla pe piata produselor turistice inca din 2006. Pana in prezent au fost certificate 17 produse (pensiuni si pachete de servicii/tur) in cadrul sistemului de certificare „Eco-Romania”. Acestea sunt disponibile in diverse zone din tara: Retezat, Apuseni, Piatra Craiului, Sibiu, Brasov, Satele Sasesti, Delta Dunarii.

„In Europa exista sisteme de certificare asemanatoare doar in Suedia si Norvegia, si acest fapt plaseaza produsele de ecoturism certificate in Romania pe o pozitie unica pe piata europeana”, declara Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania. AER a promovat produsele certificate in ultimii doi ani la 17 targuri internationale de turism: Londra, Berlin, Viena, Stüttgart, München si Utrecht.

Sistemul de certificare „Eco-Romania“ ofera o varietate larga de beneficii atat celor care desfasoara activitati turistice, cat si turistilor, si nu in ultimul rand naturii Romaniei. Pentru operatorii in ecoturism este o metoda simpla de recunoastere a calitatii serviciilor lor si o oportunitate de a promova produsele/serviciile ca produse ”eco”. Pentru consumatorii de ecoturism, certificarea reprezinta o garantie ca produsele alese ofera servicii de calitate si experiente in mijlocul naturii intr-un mod care nu are impact asupra locului, naturii si culturii.

Valabilitatea unui certificat in ecoturism este 3 ani. Sistemul nu are caracter obligatoriu, el bazandu-se pe participarea voluntara din partea beneficiarilor sai.

Sistemul de certificare „Eco-Romania” a fost elaborat in perioada 2003-2006 cu sprijin din partea Fundatiei pentru Parteneriat, Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Fundatiei Doen (Olanda). Acesta este primul sistem de certificare a produselor ecoturistice din Romania.

Foto: www.camerehotel.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri