text de Alexandra Kartman
Programul DESWAT este implementat de compania americana Lockheed Martin, lider mondial in domeniul cercetarii, proiectarii si integrarii sistemelor tehnologice avansate.
Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) va beneficia de un sistem informational hidrologic, cu ajutorul caruia va scadea considerabil timpul de reactie ale autoritatilor in eventualitatea unor inundatii. Experienta altor state care beneficiaza de acest sistem de monitorizare si prognoza hidrologica arata ca informatiile obtinute vor duce la salvarea de vieti omenesti si la reducerea susbstantiala a pagubelor produse de viituri.
DESWAT ("Destructive Water Abatement and Control of Water Disaster") este un program de prognoza hidrologica menit sa eficientizeze lupta impotriva inundatiilor, precum si gestionarea resurselor de apa in perioadele normale de exploatare. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, impreuna cu Lockheed Martin, intentioneaza sa modernizeze infrastructura ANAR, pentru a putea face fata noilor provocari climatice. Expertii americani care au coordonat proiectul, Curt Barrett si Thomas Patello, apreciaza ca, "odata cu implementarea acestui proiect, Romania va intra in randul statelor avansate in domeniul managementului.
Fenomenele climatice extreme, petrecute in ultimii ani, au facut din Romania unul dintre cele mai expuse state la inundatii din sud-estul Europei. Numai in 2005 si in prima parte a lui 2006, inundatiile au provocat pierderi insemnate de vieti omenesti, generand pagube de 1,7 miliarde de euro.
Pentru a evita producerea in viitor a unor fenomene similare, autoritatile romane au demarat un amplu program de modernizare a infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor.
In paralel cu acesta, Ministerul Mediului si Administratia Nationala Apele Romane au initiat campanii de informare in zonele cele mai expuse, pentru a constientiza populatia cu privire la pericolul inundatiilor.
Directorul ANAR, Madalin Mihailovici, precizeaza ca, la ora actuala, in Romania se incearca impunerea unei noi abordari in domeniul managementului resurselor de apa, care sa-i implice si pe cetateni in combaterea dezastrelor naturale: "Conceptul olandez Convietuim cu inundatiile (Living with Floods), pe care dorim sa-l implementam in tara noastra, presupune, pe de-o parte, un comportament proactiv al cetatenilor, si, pe de alta parte, o buna gestionare a reactiilor proprii in conditii extreme. Cu alte cuvinte, este vorba de capacitatea despre raspuns si responsabilitatea pe care trebuie sa o avem fiecare dintre noi, dar si de pregatirea psihologica a cetatenilor. Aici intervine sistemul DESWAT, care ne va permite sa comunicam informatiile necesare intr-un timp mult mai scurt si sa ne optimizam interventiile".
DESWAT este un sistem testat in Europa si SUA, si presupune montarea a 625 de statii de monitorizare, integrate unui sistem comunicational complex, la nivel national, care vor transmite continuu date preluate de la senzori amplasati pe cursurile raurilor. Aceste statii vor oferi informatii cu privire la volumul de precipitatii, nivelul si viteza apei sau temperatura aerului. In acelasi timp, vor fi montate echipamente speciale de monitorizare a calitatii apelor, care sa detecteze in timp optim poluarea raurilor sau a lacurilor.
Toate aceste date vor fi analizate de specialisti din cadrul ANAR, si, pe baza rezultatelor obtinute, se vor emite avertizari hidrologice catre autoritatile responsabile de prevenirea si combaterea inundatiilor, si catre cetateni. Statiile vor fi montate in toate cele 11 bazine hidrografice, unde vor fi infiintate si centre regionale de prognoza. Sistemul este deja func tional in bazinul hidrografic Arges-Vedea, unde au fost montate 56 de statii de monitorizare, fiind testat la in ceputul lunii decembrie. Tot atunci a fost inaugurat si Centrul National de Prognoza Hidrologica, unde vor fi centralizate si analizate datele obtinute de la centrele regionale.
Madalin Mihailovici considera ca experienta altor state in combaterea inundatiilor va fi foarte importanta pentru Romania, unde pentru multa vreme domeniul a fost neglijat. Totodata, directorul ANAR apreciaza ca "marele avantaj al DESWAT este faptul ca produce o descentralizare a prognozelor hidrologice, la nivel regional, si astfel se vor emite date particulare si, evident, mai detaliate, pentru fiecare bazin". Madalin Mihailovici mentioneaza ca, odata cu implementarea acestui program, Romania va intra intr-un sistem comunicational international, care urmareste schimbul permanent de informatii intre statele riverane, si din care va rezulta un management eficient. "Datele prelucrate de specialistii nostri vor fi oferite si celorlalte tari din bazinul hidrografic al Dunarii, pentru ca in combaterea inundatiilor este neaparata nevoie de cooperare internationala, mai ales regionala."
Finalizarea sistemului este prevazuta pentru sfarsitul anului 2008, cand vor fi montate toate statiile de monitorizare in cadrul celor 11 directii de ape, iar costurile totale sunt de 46 de milioane de dolari.