Ținta pentru ponderea de energie din surse regenerabile în consumul final propusă pentru România, pentru anul 2030, ar putea fi de 31%, însă acest lucru urmează să fie stabilit în urma negocierilor dintre reprezentanții României și cei ai Comisie Europenea, a declarat, joi, în cadrul Forumului Român de Eficiență Energetică, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În momentul de față pentru energie regenerabilă este stabilită la nivel europen o țintă medie de 27%. De data aceasta am înțeles că la nivelul Comisiei se va modifica cumva modul de noegociere. Teoretic, fiecare țară este lăsată să își propună ceva și doar dacă la nivel european nu este atinsă ținta Comisia poate să vină și să pună targeruri suplimentare pentru ce își propune fiecare țară în parte”, a spus Corina Popescu.
Aceasta a explicat că pentru România se vorbește de o țintă de 31%, aceasta fiind doar o propunere.
Acesta momentul pentru România să vadă ce își permite și ce este suportabil pentru consumatori. La nivelul anului 2015, la nivelu consumului, avem 26,12%. Cum va evolua sectorul de regenerabile o sa vedem in perioada urmatoare. Pentru România atingere unei ținte de 31% este un target fezabil pentru 2030″, a explicat secreatrul de stat.
Aceasta a mai adăugat că pentru moment definirea unor noi scheme de suport pentru regenerabile nu este fezabil. Cu toate acestea, în scenariile folosite pentru elaborarea stategiei energetice pentru 2016 – 2030 nu se exclud reintroducerea unor asemenea scheme.
Experții Consiliul Mondial al Energiei cred că inovațiile tehnologice care permit stocarea mai eficientă a energiei, politicile guvernelor și diminuarea așteptărilor de creștere economică vor avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic. Conform acestora, cererea de energie per capita ar urma să scadă cel mai târziu din 2030, inversând trendul actual. Din 1970 și până în prezent, cererea s-a dublat.
Citește și:
România, producător de echipamente pentru industria regenerabilelor