Romania libera, Transilvania: Praful de la Moldova Noua sufoca orasele din Serbia

Orasul Moldova Noua din judetul Caras-Severin a fost poluat mai multe zile cu praf si nisip fin in suspensie. Norii alburii s-au intins pe sute de kilometri peste oras si peste Dunare deasupra satelor si oraselor din Serbia.

Din cauza incetarii activitatii si, mai ales, a faptului ca nu mai exista un leu, iazul tehnic de decantare al fostei Societatii Comerciale Moldomin din Moldova Noua, societate ce se ocupa de extragerea si prelucrarea bauxitei, a secat. Pe fundul lacului ce se intinde pe o suprafata de peste 160 de hectare, sunt mii de tone de praf si nisip amestecate cu fel de fel de compusi chimici ce au rezultat in urma procesului tehnologic de extractie a cuprului.

Deoarece in societate mai exista doar personalul de paza si fondurile toate au fost taiate, statia de pompare a apei in iazul tehnic de decantare a fost oprita. Urmarile acestei actiuni au fost secarea iazului si poluarea zonei cu praf si nisip pe zeci de kilometri patrati, fenomen care se petrece an de an. Vantul a transportat tone de praf peste Moldova, Noua dar si peste Dunare, la vecinii din Serbia.

Praful deosebit de fin s-a depus peste tot si a intrat in cele mai ascunse locuri: de la dulapurile cu haine, garaje si pana in oalele cu mancare ale oamenilor. Au scapat doar cei ce au avut montate geamuri tip termopan cu tamplarie din pvc. La vecinii sarbi, peste Dunare, s-a intamplat la fel – au fost afectate zeci de gospodarii si hectare cu culturi agricole.

SANCTIUNI

APM Caras Severin a efectuat masuratori referitoare la calitatea aerului. Comisarii Garzii de Mediu au mers la fata locului si au decis aplicarea unei sanctiuni societatii Moldomin dupa primirea rezultatelor de laborator. Acestea arata ca in termen de o jumatate de ora, nivelul legal si admis al pulberilor si prafului, a fost depasit de pana la 50 de ori.

O prima masura a fost stropirea – acolo unde a fost posibil – cu ajutorul masinilor de pompieri. Fiindca societatea nu dispunea decat de o masina de pompieri, conducerea a apelat la ajutorul Pompierilor Militari care au trimis si ei mai multe echipaje in zona, dar efectul a fost aproape nul deoarece suprafata lacului este imensa. Iazul de decantare Tausani, asa cum ii spun localnicii, s-a format de-a lungul zecilor de ani, de cand functioneaza Uzina de flotatie de la Moldova Noua.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri