Romania libera, Transilvania: Exploatarea lemnului, interzisa in Taia

Din cauza transportului bustenilor de apa, locuitorii din Petrosani si Petrila ramaneau fara apa potabila. Garda de Mediu a interzis exploatarea masei lemnoase in zona Taia-Petrila. Din cauza ca nu exista amenajat un drum de acces, firmele care lucrau in zona respectiva foloseau cursul de apa pentru transportul bustenilor. Din aceasta cauza, statia de tratare a apei din zona respectiva nu mai facea fata turbiditatii crescute, iar de suferit avea populatia din Petrila si din partea nordica a municipiului Petrosani, care a ramas in repetate randuri fara apa potabila.

In zona Taia, in amonte de statia de tratare a apei care apartine de SC Apa Serv Valea Jiului SA, doua firme private si reprezentanti ai Directiei Silvice au reusit sa tulbure serios apa in urma activitatii de exploatare a masei lemnoase. Tapinarii folosesc cursul de apa pentru transportul bustenilor, in conditiile in care nu a fost amenajata o alta cale de acces. Activitatea tapinarilor creaza probleme furnizorului de apa potabila, care nu a reusit sa trateze apa pentru populatie, din cauza turbiditatii crescute.

Directorul societatii Apa Serv Valea Jiului, Gheorghe Cioara, spune ca, din cauza activitatii de exploatare a lemnului, colegii sai nu isi pot desfasura activitatea la parametri optimi. 

"Noi am cerut sa ne lase apa curata. In toate discutiile pe care le-am avut cu cei care lucreaza in zona, le-am pus in vedere acest lucru. In momentul in care trec prin apa, angreneaza o mare cantitate de particule fine de argila, care ne infunda gratarele de la statia de tratare", a explicat Gheorghe Cioara. Pe firul afacerii au intrat si comisarii Gazii de Mediu, care au interzis exploatarea haotica a masei lemnoase din zona. 

" Exista procedee de rezolvare a problemei. Se poate amenaja un baraj din cetina de brad, de 10 centimetri inaltime care sa retina suspensiile", a precizat seful Garzii de Mediu din Hudedoara, Cristian Moldovan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri