Romania libera, Transilvania: Energie verde in Cugir

Societatea italiana "Wind Sun Power", specializata in evaluarea vanturilor din locurile muntoase, a transmis autoritatii publice din Cugir, o scrisoare prin care ii propune sa puna la dispozitie terenuri proprietatea Consiliului Local, in scopul amenajarii unui parc eolian. In urma unui studiu realizat de societatea italiana, locul cel mai potrivit pentru aceasta actiune se afla pozitionat in zona montana denumita "Culmea Batrana", situata in apropierea Cugirului.

Potrivit informatiilor primite de la consilierul local Radu Rosian, italienii urmeaza sa stabileasca potentialul efectiv al locului, dupa care vor trebui sa semneze cu primaria conventia specifica, menita sa reglementeze aspectele economice.

"In cazul in care studiile preliminare ajung la bun sfarsit, demonstrand ca exista posibilitatea pentru realizarea parcului eolian, vor fi stabiliti, intr-o conventie succesiva, termenii si in-demnizatiile acordate consiliului local, conventia urmand sa fie stipulata intre delegatii partilor interesat", arata scrisoarea transmisa de societatea din Italia. In ultima sedinta a Consiliului local Cugir, alesii locali si-au dat avizul de principiu in legatura cu aceasta initiativa.
 
In prezent, in judetul Alba exista alte doua proiecte asemanatoare care vizeaza zone cu potential eolian din Muntii Apuseni. ATS – Energy din Cluj Napoca intentioneaza sa dezvolte doua astfel de proiecte. Unul in zona comunei Avram Iancu, unde ar urma sa inceapa instalarea a 35 de turbine (in total aproximativ 70 MW) si alt proiect in zona comunei Bistra unde s-ar putea instala circa 10 turbine care sa totalizeze aproximativ noua megawati.

In prezent, aceste proiecte sunt in faza de masurare a potentialului conform standardelor tehnice. Anul viitor ar urma sa inceapa montajul propriuzis al turbinelor. In cadrul unui alt proiect, derulat intre Coniliul Judetean Alba si GTZ Germania la care participa si Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA), in perioada 2009 -2010, va fi identificat potentialul eolian al judetului.

Concret, specialistii vor face masuratori in patru locuri selectate in urma unor analize de oportunitate (conditii de infrastructura, pozitia si situatia juridica a terenului etc). Rezultatul va consta intr-o harta a potentialului eolian al zonei prin interpolarea rezultatelor masuratorilor. Documentul respectiv va avea o mare importanta in orientarea viitorilor investitori in acest domeniu. Pe langa aceste proiecte concrete, exista foarte multi posibili investitori straini care se intereseaza de acest domeniu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri