Romania libera Transilvania: Ctitoria Elenei Ceausescu din Anina devine padure

Autoritatile vor planta 120.000 de copaci pe terenul fostei termocentrale ctitorita de Elena Ceausescu

120.000 de puieti din mai multe specii de copaci vor fi plantati anul acesta in apropiere de Anina pe terenul fostei termocentrale – ctitoria Elenei Ceausescu. Silvicultorii caraseni au in primavara aceasta ganduri mari. Ei trebuie sa faca sa rasara, pe cateva zeci de hectare de teren degradat, adevarate paduri.

La Anina, in zona fostei termocentrale, 60 de oameni, indrumati de inginerii silvici, planteaza in aceasta perioada pin, molid si salcie pe terenurile pe care, inainte de anul 1989, erau exploatate zacamintele de sisturi bituminoase. Acestea trebuiau sa alimenteze cel mai maret fiasco din epoca de aur, Termocentrala pe sisturi bitumionoase, proiect al Elenei Ceausescu. Dupa ce in zona au fost bagati peste un miliard de dolari la valoarea lor din 1988, totul s-a dovedit un mare esec.

Sisturile nu au avut puterea calorica necesara producerii aburului tehnologic, iar termocentrala de la Crivina s-a degradat incet si sigur. In final, aceasta a fost vanduta unui grec care a scos tot ce a insemnat parte metalica, iar acum a trecut la demolarea constructiilor.

Zona, cunoscuta sub numele de "Poiana cerbilor", era inainte de inceperea exploatarii zacamintelor de sist bituminos (o argila ce contine urme de bitum si carbune), in 1976, o adevarata oaza de verdeata, cu paduri dese si vanat din cel mai divers. Mana omului a distrus din pacate ce era mai frumos in zona Anina.

In 2006, a inceput, tot la initiativa omului, prin bunavointa silvicultorilor caraseni, refacerea zonelor degradate. Scopul lor era impadurirea a 64 de hectare de teren degradat. In anul 2006 au fost plantati puietide pin si salcie pe o suprafata de 22 de hectare. Alte 44 de hectare urmeaza sa fie plantate.

EFORTURI

Danila suta, seful Ocolului Silvic Anina, spune ca ,,Plantarea pe teren degradat necesita atat efort, cat si fonduri mai mari, fiind facuta in conditii dificile. Din suprafata totala plantata exista posibilitatea pierderii a 20% din puieti ca urmare a neadaptarii la conditiile de sol".

Stefan Stanescu, directorul Directiei Silvice Caras-Severin, spune ca ,,Doar prin grija silvicultorilor, Caras -Severinul isi va pastra primul loc pe tara in ceea ce priveste suprafata de padure detinuta, 45% din judetul nostru fiind acoperit cu aceasta podoaba verde". Alte zeci de hectare de teren degradat din zona Oravita si Carasova vor fi impadurite in cursul anului viitor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri