"Tineri europeni in dialog" este un proiect european de mediu si mass-media al Fundatiei federale germane de Mediu (DBU), al Centrului pentru Comunicare in domeniul Mediului al DBU (ZUK) si al Institutului IZOP, in cooperare cu ziarele "Dneven Trud" din Bulgaria, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" din Germania si "Romania libera". Proiectul, care s-a nascut in urma aderarii tarii noastre si a Bulgariei la Uniunea Europeana, deci vizeaza eforturi din partea celor doua tari in anumite domenii, are la baza ideea stabilirii de parteneriate bilaterale intre scoli din Germania, Romania si Bulgaria. Parteneriatele vor pune in miscare un proces intercultural de comunicare si invatare pe subiecte de mediu. Cele trei obiective principale ale proiectului vizeaza pregatirea in domeniul mediului, dialogul european intercultural si competenta mass-media, precum si promovarea lecturii.
Pregatirea in domeniul mediului are in vedere sensibilizarea tinerilor cu privire la probleme de mediu si dezvoltare durabila in Europa unita. In timpul vizitei la scoala partenera, ambele clase implicate in proiect au cercetat un subiect de mediu din apropierea scolii-gazda si fiecare clasa participanta va scrie despre acel subiect. Prin dialogul european intercultural, elevii trebuie sa cunoasca direct de la sursa tara si oamenii noului stat vecin european, sa depaseasca prejudecati reciproce si sa dezvolte mai multa intelegere fata de celalti, in final contribuind la integrarea estului si vestului Europei. In fine, ultimul obiectiv al proiectului se refera la obtinerea de competente mass-media, deci elevii se vor familiariza cu "ziarul" ca element media si vor invata sa il citeasca intr-un mod critic si competent. Sponsorul principal al proiectului, care se finalizeaza in luna iunie, este Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU). Din tara noastra, in acest proiect au fost implicate trei unitati de invatamant liceal, fiecare echipa avand cate doua teme de studiat. Fiecare tema s-a finalizat prin articole scrise chiar de elevii participanti, ziarul nostru aducandu-le in atentia cititorilor.
In numarul de astazi va prezentam eforturile elevilor de la Colegiul National "Doamna Stanca" din Fagaras, care aduc in atentie un model de constiinta colectiva. Este vorba de modul in care localnicii din sinca Noua, cu stradanie si vointa, au reusit sa transforme localitatea lor intr-o comunitate mai aproape de Uniunea Europeana. Articolul si fotografiile au fost realizate de elevii de la scoala din Fagaras care au fost implicati in proiect.
Standardele europene se imbina cu traditia si stilul romanesc
Printre cele 20 de sate europene din Romania se afla si sinca Noua, localitate situata in Tara Fagarasului, judetul Brasov. Cu multa amabilitate, domnul Dumitru Flucus, primarul localitatii, ne-a prezentat istoria satului si proiectele de viitor. In 1968 comuna a fost desfiintata de regimul comunist deoarece satenii s-au impotrivit colectivizarii si i-au sustinut pe partizanii din Muntii Fagaras. Chiar daca atunci satul a fost parca rupt de lume, localnicii au ramas uniti si consecventi in munca lor. Dupa Revolutie oamenii au cerut ca satul lor sa revina la statutul de comuna, lucru care s-a realizat abia dupa 12 ani. Pentru ca nu a avut nici un sprijin, comuna era intr-o stare deplorabila. Primaria veche avea doar trei incaperi in care nu ploua, iar angajatii au adus de acasa totul – de la pixuri pana la scaune si dulapuri.
"Cea mai buna si eficienta cale de dezvoltare era infratirea cu o comunitate din Germania. Numai ca toti cei pe care i-am solicitat in aceasta privinta ne-au cerut o strategie de dezvoltare pe cel putin 20 de ani, pentru ca nimeni nu dorea o legatura cu o comunitate care nu prezenta siguranta de viitor. Am cautat si la ceilalti primari din judetul Brasov o strategie, insa ajutorul de a pune bazele unei strategii de dezvoltare a venit de la un domn din Germania, pe nume Christoph Promberger, care are o ferma, o herghelie unde se pot lua lectii de echitatie si o pensiune la noi in localitate", ne-a explicat primarul comunei. O iarna intreaga, 40-50 de sateni
s-au adunat cu primarul si consilierii sa stabileasca structura localitatii pentru viitor, care s-a axat pe doua directii importante – dezvoltarea infrastructurii (intoducerea canalizarii, a gazului metan etc.) si a imaginii comunei, cu scopul final de a o salva. S-a reusit infratirea cu satul Wulkow din Germania, unde au fost trimisi mai multi localnici cu contracte sezoniere pentru a invata metode noi de munca in agricultura si in alte domenii. Chiar si cei 11 consilieri au mers in Germania ca sa observe un model occidental in administrarea unei localitati rurale. Infratirea s-a dovedit benefica, din 2002 comuna dezvoltandu-se rapid. S-au infiintat o gradinita si o scoala primara in limba germana, invatatoarea fiind chiar din Germania. Principalul criteriu al strategiei de dezvoltare a comunei a fost insa ecologia, deci nepericlitarea mediului inconjurator. In acest scop s-a apelat la firma "Eco-Inspect" din Cluj, care a instruit localnicii in privinta agriculturii si a cresterii animalelor, chiar in ziua vizitei noastre satenii primind certificatele pentru ecologie.
Efortul localnicilor pentru dezvoltarea comunei lor nu a ramas fara ecou. In 2005 a venit la Bucuresti o delegatie a Uniunii Europene, care a lansat un concurs pentru toate satele din Romania. Primarul din sinca Noua a trimis proiectele si realizarile localitatii. Nu s-au castigat bani, ci increderea UE si o imagine buna, datorita entuziasmului si interesului satenilor pentru satul lor. Astfel, sinca Noua a primit calificativul de sat european, putand spune ca a intrat in Uniunea Europeana inaintea Romaniei. De altfel, la sinca Noua chiar se poate vorbi de dezvoltare. Un prim succes s-a tradus in cumpararea unei centrale telefonice. Acum 11 ani in sat nu exista nici un telefon, iar in planurile companiei nationale de telefonie fixa zonei ii venea randul abia peste 25 de ani, cand s-ar fi instalat o centrala telefonica. Primarul si consilierii au incercat sa convinga 200 de familii din sat sa dea 200 de dolari pentru a cumpara o centrala telefonica (in situatia in care nici un localnic nu-l considera necesar). S-a reusit si in prezent majoritatea satenilor au telefon.
La fel s-a procedat si cu instalatia de gaz metan (fiecare familie a platit 380 $ pentru instalatia stradala). In viitorul apropiat se va construi in sat si un centru de prelucrare a produselor ecologice. Nici traditia nu a fost ignorata, localnicii considerand ca este important ca obiceiurile zonei sa nu se piarda. Acum se incearca si introducerea ecoturismului – persoanele care viziteaza zona se vor caza la o pensiune sau la o familie de tarani, vor putea gusta din produsele traditionale si ecologice si vor putea admira biodiversitatea bogata a naturii de aici. sinca Noua se ridica si se imbogateste spiritual, cultural si material, fiind un exemplu puternic in efortul de salvare a naturii si a traditiilor romanesti.
Primul eco-centru european
Eco-centrul din comuna, functional din 2010, va avea ca scop pastrarea mediului asa cum este, dezvoltarea satelor si infiintarea unei piete pentru produsele ecologice. Biodiversitatea existenta in sinca Noua (545 specii de plante dintre care 22 de orhidee, 23 de tipuri de habitate, 432 specii de fluturi, 100 de specii de pasari, 9 specii de licieci, mamifere – ursi, cerbi, lupi, rasi, pisici salbatice etc.) uimeste si-i face pe sateni sa fie atenti si sa pastreze locul lor "rupt din rai".
Afacere romano-germana
Centrul de echitatie Equus Silvania, care reprezinta o afacere romano-germana, imbina standardele europene cu traditiile, bucataria si stilul de viata romanesc. Vizitatorii gasesc aici nu doar cai bine dresati, dar si peisaje deosebite si un mediu curat si sanatos. Trebuie subliniat ca Equus Silvania face parte din stategia de dezvoltare durabila pentru sinca Noua si incearca sa contribuie la aceasta, prin folosirea de produse organice pentru cai. Centrul a fost infiintat de biologul Christoph Promberger si de sotia lui, Barbara Promberger-Fuerpass, campioana la numeroase competitii, si dispune si de o pensiune care se adreseaza mai mult turistilor straini. Calare pe cai, cei care vin la Equus Silvania pot merge in excursii prin zona pentru a vizita diferite sate medievale si pentru a admira peisaje fantastice.
Invatatoare nemtoaica
Dupa ce a vazut un anunt intr-un ziar german in care se cauta un invatator in satul sinca Noua, Elisabeth Mader s-a oferit voluntara pentru un an, ajutand astfel scoala. Mergand pe principiul Mariei Montessori (prima femeie doctor din Italia, care a observat ca, daca sunt intr-un mediu atractiv si motivant, copiii invata singuri), al carei motto este "Ajuta-ma sa reusesc singur", invatatoarea Elisabeth Mader a facut aproape minuni. Bariera lingvistica, indepartata usor in cateva saptamani, a facut-o pe invatatoare sa caute noi si noi solutii pentru a se face inteleasa de copii. Cu multa maiestrie, imbinand natura cu studiul, in scurt timp copiii au devenit motivati si dornici sa invete, atingand astfel telul voluntarei din Germania.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera