Oricat ar parea de ciudat, exista o legatura directa, de la cauza la efect, intre obiceiurile noastre culinare si incalzirea globala. Se pare ca principalii inamici din farfurie ai atmosferei terestre sunt carnea de miel sau de oaie – si berea si whisky-ul… Un consilier al guvernului britanic si-a indemnat chiar concetatenii sa inlocuiasca carnea de miel cu cea de pui sau de porc – si sa ingurgiteze mai putine halbe de bere.
Potrivit unui studiu platit de guvernul britanic, producerea unui kilogram de carne de miel este insotita de eliminarea in atmosfera a unei cantitati de gaz metan care are efectul (de sera) a aproape 17 kilograme de bioxid de carbon. Spre comparatie, cultivarea unui kilogram de rosii injecteaza in atmosfera numai 9 kg de CO2, iar cartofii sunt si mai clementi cu aerul, pe care il impovareaza doar cu o jumatate de kilogram de bioxid de carbon de fiecare kilogram de tuberculi.
Procesul la capatul caruia se pune in vanzare carnea de miel este atat de daunator mediului din cauza faptului ca oile elimina, pe la ambele capete ale sistemului digestiv, cantitati insemnate de metan, un gaz care contribuie foarte mult la efectul de sera. Si vitele aduc o contributie insemnata la efectul de sera, si tot pentru ca elimina mari cantitati de metan – per kilogram de carne de vita, echivalentul a 16 kilograme de CO2. (La acelasi volum, metanul absoarbe de 20 de ori mai multa energie solara decat bioxidul de carbon.)
Studiul mentionat mai arata ca si fabricarea unor bauturi alcoolice contribuie semnificativ la emisiile de gaze de sera. Cultivarea si prelucrarea hameiului si maltului din care se fac berea si whisky-ul contribuie cu 1,5 la suta la emisiile de gaze de sera din Marea Britanie. David Kennedy, directorul “Comitetului pentru problemele schimbarile climatice”, din Marea Britanie, este de parere ca “o componenta cruciala a masurilor urmarind reducerea emisiilor de carbon va trebui sa fie schimbarea modului in care traim si mancam”.
Peste o treime din emisiile de gaz metan din Marea Britanie provin din cresterea animalelor.