Bazinul Marii Negre este arma secreta a economiei regionale. In plina criza a resurselor energetice primare, privirile investitorilor din domeniu se indreapta spre aceste locuri. Multe alternative nu mai exista: Marea Nordului este exploatata intens, de zeci de ani, de catre tarile riverane. Marea Caspica este deja intrata in calculele economice regionale, fiind mai importanta acum modalitate de a transporta produsele petroliele obtinute spre Europa.
Rusia, cu rezerve imense de petrol si gaze, este un jucator traditional, respectat pe piata internationala, dar temut, in acelasi timp, pentru ca a folosit de multe ori "arma" energetica in disputele sale cu diverse state. Dependenta de resursele ei ingrijoreaza economii extrem de puternice, precum Germania, pentru care inchiderea "robinetului" ar insemna un dezastru. O alta zona cu un potential fantastic este zona Polului Nord, unde se presupune ca sunt localizate circa 25% din resursele de petrol ale planetei.
Din pacate, pe langa interesul direct manifestat de "Mama Rusie" pentru aceasta zona, se pare ca exploatarea in locatia respectiva este dificila si costisitoare, din pricina conditiilor economice externe. Tarile Orientului sau ale Americii de Sud, care detin suprematia in prezent in ceea ce priveste extragerea si productia petrolului, sunt, pe de o parte, prea departe de Romania si Europa, pentru a fi cea mai buna solutie la problemele energetice, pe de alta parte prea instabile din punct de vedere politic, pentru a fi surse de incredere.
Foraje exploratorii
Resursele energetice ale Marii Negre sunt cu atat mai importante cu cat tarile riverane sau apropiate sunt in plin boom economic. "Tigrii" Europei de Est au nevoie de petrol si de gaze pentru a-si sustine cresterea PIB-ului, iar una dintre solutiile cele mai indemana este subsolul Marii Negre. Tara care si-a luat inima in dinti si a hotarat sa investeasca masiv in acest domeniu este Turcia. Ahmet Oner, directorul de exploatari al companiei nationale Turkiye Petrolleri AO, a anuntat ca aceasta va investi 500 de milioane de dolari in urmatorii trei ani pentru foraje exploratorii.
In cazul in care se vor gasi zacaminte importante, compania turca va mai "pompa" circa opt miliarde de dolari in operatiuni de prospectare. La randul sau, Gene Van Dyke, presedintele companiei americane Vanco Energy Co., care a castigat anul trecut licitatia pentru a dezvolta blocul Prykerchensky, situat in apele Ucrainei, a declarat ca "Marea Neagra este singurul bazin virgin din lume si are un potential fenomenal". Compania pe care o conduce spera sa inceapa forajele la inceputul anului 2010. Afirmatii incurajatoare a facut si Hugh McDowell, director la BP, care a declarat ca este sigur ca se vor descoperi petrol si gaze in Marea Neagra. Singura necunoscuta este daca aceste cantitati vor fi suficiente pentru a justifica cheltuielile.
O afacere rentabila
"Exploatarea petrolului si a gazelor naturale din Marea Neagra este o afacere rentabila", spune Florin Carstocea, operator al platformelor de foraj marin. Dovada este faptul ca Petrom exploateaza aceste resurse inca din anul 1986. Marea Neagra ocupa o pozitie privilegiata si pentru faptul ca se afla intr-o zona calma din punct de vedere politic, spre deosebire de multe ale locuri din lume, cum ar fi de pilda Golful Persic (este de notorietate scandalul atacarii cu focuri de arma a platformei Orizont, de catre fortele inarmate apartinand Iranului). In plus, potrivit lui Florin Carstocea, Marea Neagra beneficiaza de adancimi propice exploatarii, petrolul fiind scos de la aproximativ 80 de metri, cu instalatii de tip jack-up.
Concluzia este ca exploatarea zacamintelor petroliere din Marea Neagra este rentabila. Resurse sunt, exploatarea lor depinde insa foarte mult de metodele de investigare seismica. "Cu cat se fac mai multe investigari seismice profesionale, tridimensionale, cu atat sansele de a gasi petrol si gaze naturale sunt mai mari", a precizat Florin Carstocea. Cu cat se investeste mai mult, sansele de a descoperi ca Marea Neagra are rezerve importante de petrol si gaze naturale sunt mai mari.
DESCOPERIRI
Zacamant important
Compania Petrom, detinuta acum de austriecii de la OMV, a anuntat de curand descoperirea unui zacamant de titei pe blocul de exploatare Histria XVIII din Marea Neagra, cu un volum zilnic de 357 tone de titei si 35.000 metri cubi de gaze, care va intra in productie in anul 2009. Zacamantul a fost descoperit de sonda Delta 4, care a fost forata pe blocul de explorare Histria XVIII din Marea Neagra.
Potrivit unui comunicat emis de companie, "in prezent se analizeaza viitoarele faze de evaluare si dezvoltare ale descoperirii. Aceasta descoperire semnificativa va intra in productie in 2009 si va contribui la atingerea obiectivului nostru de productie in Romania pentru 2010, de 210.000 barili echivalent petrol pe zi". Petrom considera ca aceasta este prima explorare offshore de succes din ultimii opt ani.
CONSECINTE
Cheltuieli de sute de milioane de euro
Exploatarea resurselor energetice ale Marii Negre se loveste in primul rand de o serie de piedici financiare. Costurile deplasarii unei platforme de foraj la mare adancime, din Golful Mexic in Marea Neagra, se ridica la peste 100 de milioane de euro. Cu toate acestea, zona este exploatata deja de sonde din Romania, Bulgaria si Turcia, dar numai in zonele de adancime mica si medie. Exista in prezent numai trei puturi exploratorii la adancimi mari. Specialistii in geologie ii incurajeaza pe investitori, afirmand ca bazinele Marii Negre si Marii Caspice au structuri asemanatoare, deci sansele de a gasi cantitati insemnate de petrol si gaze sunt mari.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera