Romania are cel mai mare potential pentru energia eoliana din Europa Centrala si de Est si ar putea atrage investitii in energia din surse regenerabile de 18,2 miliarde euro pana in 2020, dintre care 4 miliarde in ferme de mori de vant, estimeaza analistii Erste Bank. Expertii avertizeaza insa ca exploatarea potentialului eolian necesita investitii mult mai mari, deoarece este conditionata de capacitatea de trasport si de echilibrare. Pe de alta parte, nu putem stoca energia si avem de nevoie de o sursa alternativa de acoperire in situatiile in care vantul nu bate suficient de puternic. "Regiunile Moldova si Dobrogea sunt considerate cele mai bune pentru dezvoltarea fermelor de vant. In mod special regiunea de sud-est a Dobrogei a fost numita, in mai multe studii specializate, a doua regiune ca potential din Europa", spun analistii Erste.
Reteaua nationala are un potential de energie instalata de 12.000 MW, in conditiile in care au fost acordate permise tehnice pentru inca 2.200 MW. "Pe termen mediu, conform Transelectrica, ar putea fi conectate la reteaua nationala de tranzit inca 3.000-4000 MW, ceea ce inseamna ca multe dintre actualele proiecte ar putea ramane in stadiul de proiect", au subliniat analistii Erste Bank, adaugand ca modernizarea retelei ar putea dura intre 5 si 10 ani.
Specialistii spun ca energia eoliana are si o limita naturala, de aceea trebuie dublata de alte surse. "Exista potential, insa este limitat de capacitatea de transport si de cea de echilibrare. De pilda, energia eoliana este intamplatoare, nu are continuitate, nu poti controla vantul. Retelele trebuie sa furnizeze o putere constanta, iar energia eoliana trebuie insotita de alte surse care sa preia sarcina atunci cand nu bate vantul. De aceea constructia este complicata si presupune investitii mari.
E nevoie de o coordonare la nivel national pentru tot sistemul energetic. Exista multe planuri, dar de multe ori ele se blocheaza pe limitele in transport si in echilibrari", ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia.
Oficialii Transelectrica spun ca estimarile sunt mult prea optimiste. Totodata, instalarea a 14.000 MW de energie eoliana ar costa 25,2 miliarde euro. "Pentru a instala o astfel de putere in sistemul romanesc de transport al energiei electrice, ar trebui practic sa construim intreg sistemul inca o data", ne-a declarat Dan Preotescu, director planificare retea Transelectrica.
Romania trebuie sa se alinieze la normele europene de emisii de carbon si directivele europene in ceea ce priveste energiile regenerabile, ne-a spus Florin Fleseriu, directorul LP Electric, distribuitor de turbine eoliene si panouri fotovoltaice.
"O alta componenta esentiala a procesului de promovare a energiei alternative este acordarea de subventii si certificate verzi populatiei, insa legislatia este confuza in acest sens", a completat Fleseriu.
Singura problema in momentul de fata este ca nu exista o reglementare completa a acestei piete, ceea ce ar putea fi un risc semnificativ pentru investitori. Totusi, spun specialistii bancii austriece, legea romaneasca trimite un semnal clar de sprijinire a investitiilor in energia din surse regenerabile. Astfel, un producator de energie eoliana primeste doua certificate verzi pana in 2015 pentru fiecare MW produs si unul dupa acel an. De asemenea, in perioada 2009-2014 un asemenea certificat poate fi vandut cu cel putin 27 euro si cu cel mult 55 euro, in conditiile in care inainte pretul varia intre 24 si 42 de euro.