Romania libera Dobrogea: Tulcea, judetul „bombelor” ecologice

In vecinatatea municipiului Tulcea si a Deltei Dunarii exista doua "bombe" ecologice. Este vorba de doua halde in care au fost depozitate, in ultimele decenii, milioane de tone de deseuri metalurgice care nu au fost ecologizate, desi combinatele de producere a feroaliajelor si a aluminei calcinate care le-au generat si-au oprit productia si s-ar putea sa nu mai fie repornite.

La numai cateva sute de metri de cartierele de locuinte din vestul municipiului Tulcea se afla halda de zgura a combinatului de feroaliaje, care este in realitate un munte ce inglobeaza 4,5 milioane de tone de zgura. Din aceasta halda vantul transporta continuu praful cu continut de siliciu, de mangan sau de crom catre orasul turistic Tulcea. Respectivul praf metalifer este transportat de vant si de apele fluviale si in zona lacustra Somova-Parches, care face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Agentia de Protectie a Mediului (APM) Tulcea, in loc sa se conformeze angajamentului Romaniei din Tratatul de Aderare la UE si sa inchida aceasta halda care polueaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, a prelungit autorizatia de functionare a haldei pentru urmatorii opt ani.
Nicoleta Rusu, consilier Agentia de Protectie a Mediului Tulcea, a declarat ca "haldele tehnologice ale combinatelor metalurgice tulcene nu pot fi ecologizate peste noapte, dar vor fi respectate procedurile legale privind inchiderea acestora".

Soda caustica in Delta

O situatie si mai dramatica este in satul Mineri, din vecinatatea municipiului Tulcea, unde se afla halda de slam a uzinei de alumina. Respectiva halda ar fi trebuit sa fie inchisa, iar cele 80 de hectare pe care este amplasata sa fie ecologizate pana la finele acestui an. APM Tulcea a dispus inchiderea partiala a haldei de la Mineri si consolidarea barajului de protectie si a prelungit pe un termen nedefinit functionarea acesteia.

Satenii din Mineri si agentii ecologi ai ARBDD sustin ca praful format in aceasta halda cu continut de soda caustica este antrenat de vant spre gospodariile localnicilor si spre Delta Dunarii. Astfel, se inregistreaza un prejudiciu de mediu pe care autoritatile il ignora.

spot_img

Ultimele știri