Romania Libera, Dobrogea: Renaturarea, o pacaleala pentru dunareni

Renaturarea dunarii in aval de Galati si a zonei Lacului Brates, promise de Ministerul Mediului si premierul Calin Popescu Tariceanu in urma cu doi ani, cand Galatiul era asaltat de ape, au fost uitate. Pe atunci,reinfiintarea lacurilor si baltilor din Lunca Dunarii erau considerate prioritati, pentru ca ar fi dus la evitarea unor inundatii distrugatoare, precum cea de la Rast.

Acum e canicula, Dunarea scade si povestea cu renaturarea a ramas o simpla promisiune a guvernantilor nostri, care au reusit sa pacaleasca si Guvernul Olandei. Inundatiile de acum doi ani au afectat cartierele din valea orasului, Platforma Industriala Est si santierul naval de la Galati, detinut de grupul olandez Damen si auzind despre planurile autoritatilor romanesti olandezii de la Damen au facut lobby la Guvernul Olandei, obtinand acordarea unui ajutor financiar si logistic pentru studierea posibilitatilor de renaturare a Luncii Dunarii.

Ministrul Mediului de atunci, Sulfina Barbu, promitea zonei de pe malul dobrogean al Dunarii, dintre localitatile Garvan, I.C. Bratianu si rezervatia arheologica Dinogetia, precum si renaturarea zonei Lacului Brates, dintre Galati si Prut: "Vom lua in calcul o renaturare si zona din jurul Lacului Brates, pentru ca a fost practic zona umeda". Premierul Calin Popescu Tariceanu confirma, la Galati, demararea acestui program de inspiratie europeana: "In contextul in care politicile europene se axeaza spre renaturarea in forma initiala a multor zone, se poate pune si la noi problema ca anumite zone sa fie scoase din circuitul agricol, pentru a permite naturii sa se dezvolte in mod firesc".

Astfel de declaratii au convins Guvernul Olandei sa sprijine proiectul, dar intre timp guvernantii nostri au uitat despre ce era vorba: "In acea perioada, santierul naval a fost inundat in proportie de 80% si guvernul olandez a oferit Romaniei un ajutor de 400.000 de euro si o echipa de specialisti pentru analizarea acelui fenomen si stabilirea unor solutii si ce trebuie facut pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. Atunci, l-am insotit pe domnul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu in Olanda. Renaturarea Dunarii, de la Sulina si pana la Portile de Fier, trebuia facuta in baza unui program conceput la acea vreme. Din pacate, din cate stiu, nu s-a facut mai nimic", spune directorul santierului naval Damen Galati, Gelu Stan. si nici nu se mai face!

Secretarul de stat la Ministerul Mediului, Lucia Varga, confirma recent, la Galati, ca renaturarea nu se mai face, pentru ca proiectul a "picat" la dezbaterea publica. Asadar, de acest esec este vinovata societatea civila!

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Ultimele știri