Romania libera, Dobrogea: Murighiol, satul pescaresc din Delta

Murighiolul, localitate cu o istorie bogata, care vine din antichitate, cand actuala vatra a satului era port la Marea Neagra, dar si la vechiul Danubiu, beneficiaza de cateva atuuri pe care le au doar putine localitati romanesti. La doi pasi de sat se deschide imparatia apelor din Delta Dunarii. Lacurile Razelm si Murighiol marginesc localitatea, iar pe paienjenisul de canale din preajma acestor lucii de apa se poate patrunde in zone dintre cele mai salbatice si pitoresti din Rezervata Biosferei Delta Dunarii. Pe langa peisajul luxuriant specific tinuturilor dintre ape, ce constituie o atractie irezistibila pentru iubitorii de natura, Murighiolul are avantajul ca este accesibil turistilor ce nu au suficient timp la dispozitie pentru vacanta.

La Murighiol se ajunge din Tulcea pe un drum judetean de aproape 50 de kilometri care este paralel cu bratul Sf. Gheorghe al fluviului. Astfel, din Bucuresti sau de pe Litoral se poate ajunge la doi pasi de inima Deltei, la Murighiol, in 4-5 ore, fata de drumul anevoios pe care turistii ar trebui sa-l parcurga cu vaporul pentru a vizita o alta zona pitoreasca din interiorul Deltei.

Satul prafuit, salvat de UE

Desi aceste atuuri turistice ale satului sunt aici de cand lumea, pana de curand nu s-a facut mare lucru pentru dezvoltarea acestei activitati care poate asigura o perspectiva certa de dezvoltare localitatii. Satul Murighiol, cu mici exceptii, este cenusiu, cu case vechi, specifice localitatilor pescaresti. Din loc in loc, pe ulitele stramte si prafuite, care se umplu de noroi la fiecare ploaie, contrasteaza cu peisajul sarcacios cateva case luxoase. Primarul Filip Ivanov spune ca sunt casele unor localnici care lucreaza de ani buni prin tari din vestul Europei. "Pana acum doar cei plecati la munca in strainatate si cativa oameni de afaceri din sat si-au permis sa investeasca in imobile in localitatea aceasta cu mare vocatie turistica. Lucrurile speram ca se vor schimba, in scurt timp, datorita investitiilor de infrastructura care au fost demarate in zona", spune primarul Ivanov.

 

Uniunea Europeana a alocat aproape doua milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru modernizarea drumului judetean care asigura accesul turistilor din municipiul Tulcea spre Murighiol. Victor Tarhon, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, spune ca "este cel mai mare proiect de infrastructura turistica finantat de Uniunea Europeana in judetul Tulcea. Lucrarile propriu-zise de modernizare a drumului judetean Tulcea-Murighiol vor incepe in primavara anului 2009, dupa ce procedurile de licitatie publica si de contractare a lucrarilor vor fi parcurse".

Statiunea turistica prinde contur

Un alt proiect de infrastructura destinat dezvoltarii turistice a localitatii Murighiol a fost aprobat recent de Uniunea Europeana. Este vorba de o investitie privata care ar urma sa transforme satul prafuit de la marginea Deltei intr-o veritabila statiune turistica. Omul de afaceri Mihai Puflene a solicitat de la UE fonduri pentru modernizarea unui camping abandonat pe care-l achizitionase recent. Proiectul lui Puflene vizeaza construirea in locul casutelor din lemn darapanate a unor hoteluri de lux, a unor vile cu grad de confort diferit, dar si a unor case de vacanta private. Viitoarea "Statiune Turistica Delta Dunarii – Murighiol" se va intinde pe 12 hectare si va fi amplasata pe malul Lacului Murighiol, foarte aproape de vatra satului. In timp ce Uniunea Europeana a alocat 2,5 milioane de euro fonduri structurale nerambursabile, Mihai Puflene investeste, conform proiectului aprobat de UE, cinci milioane de euro.

Omul de afaceri a declarat ca "recesiunea economica nu influenteaza derularea acestui proiect pentru ca exista contractata o line de credite fara de care Uniunea Europeana nu ar fi aprobat disponibilizarea fondurilor structurale solicitate de firma pe care o detin. Lucrarile la statiunea turistica de la Murighiol au inceput si vor fi finalizate in mai 2010, cand vom deschide sezonul turistic cu o fata noua a Murighiolului", a spus Mihai Puflene.

Turism cultural

Florin Topoleanu, directorul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, atrage atentia asupra unei alte oportunitati turistice a Murighiolului insuficient valorificate. "In apropierea satului Murighiol, spre Dunavat, se afla vatra cetatii Halmyris, obiectiv arheologic si istoric de referinta pe plan national. Este vorba de o fosta asezare fortificata pe teritoriul careia au fost gasite ramasitele a doi martiri ai crestinatatii, Epictet si Astion, care au fost ucisi in 290 pentru credinta lor. Exista un proiect potrivit caruia cetatea Halmyris poate deveni un punct foarte important pentru turismul cultural. Cetatea ar urma sa innobileze turismul din zona care are ca tinta predilecta doar Delta Dunarii pentru peisajul ei. Exista o perspectiva de organizare a unui muzeu Halmyris de sit cu puncte de restaurare si de conservare unde ar urma sa se organizeze actiuni culturale pentru turisti intre zidurile cetatii", spune Topoleanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri