Romania libera, Dobrogea: Jaf in padurile galatene

Mii de hectare de padure din judetul Galati au fost distruse de drujbele si topoarele hotilor, in prezent fiind afectata de taierile ilegale si bracuiri
o suprafata de 8.565 de hectare. Conform statisticilor, din suprafata judetului Galati, de 446.600 hectare, 8,3% este acoperita de paduri. Asta inseamna 37.255 ha de hectare. Dintre acestea, 14.362 de hectare sunt paduri retrocedate fostilor proprietari, restul fiind in administrarea statului sau a unor societati comerciale. Din padurile retrocedate, mai mult de jumatate, adica 8.565 de hectare, au fost distruse de hoti, In consecinta, aproape un sfert din padurile din judetul Galati mai exista doar pe hartie.

Conform sefului Directiei Silvice Galati, Corneliu Anghel, principalele cauze ale acestui dezastru sunt faramitarea proprietatilor si faptul ca acestea nu sunt pazite. Spre exemplu, in judetul Galati, la retrocedarile de suprafete de padure in baza celor trei legi ale fondului funciar (Legea 18 din 1991, Legea 1 din anul 2000 si Legea 247 din 2005), suprafata medie retrocedata unui proprietar a fost de la 0,2 ha in cazul Legii 18, de 1,69 hectare in baza Legii 1 si de 19,85 ha in cazul Legii 247. Conform directorului Corneliu Anghel, au fost situatii in care unui proprietar i-a revenit o suprafata de padure cu latimea de 1,6 metri!

Cele mai afectate de atacurile hotilor sunt padurile din nord-estul judetului, zona cea mai saraca din judet. Cel mai spectaculos jaf de padure a fost cel din Padurea Miroasa, aflata pe dealurile dintre localitatile Beresti si Balabanesti, la granita dintre judetele Galati si Vaslui. Incepand din noiembrie 2006, hotii de padure din 5 sate, Radesti, Cruceanu si Balabanesti, din judetul Galati si Docaneasa si Grivita, din Vaslui, au lucrat la scara industriala. Au fost rase de pe suprafata pamantului aproximativ 60 ha de padure. Conform localnicilor, au fost zile in care aici lucrau la defrisarea padurii 120 de hoti, inarmati cu drujbe si topoare si 50-60 de carute trase de cai, autoutilitare de teren cu remorca sau telegute trase de magari.

Statistica actiunilor de stopare a furturilor este descurajatoare. Conform sefului Serviciului de Paza si Ordine din cadrul IPJ Galati, comisarul-sef Ion Sterian, din 59 dosare penale pentru furt de padure, in 12 sunt "autori necunoscuti", in trei dosare cei care au fost prinsi la furat au fost scosi de sub urmarirea penala, iar in 43 de dosare s-a dat solutie de neincepere a urmaririi penale. Numai sapte infractori vor ajunge in fata instantei. Conform directorului Agentiei de Mediu Galati, Mihai Turcu, "organele de politie nu sunt suficient de exigente cu cei care fura". Lipsa unor cazuri de pedepsire drastica a celor vinovati de distrugerea padurii nu face decat sa ii incurajeze pe hoti.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri