Inspectoratul pentru situatii de Urgenta Dobrogea a inregistrat anul trecut 2.014 interventii. Potrivit statisticilor Centrului Operational, din totalul misiunilor executate de cele zece subunitati operative ISU, 941 au fost interventii ale Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare. Misiunile impartite pe categorii reprezinta 509 incendii, 448 arderi necontrolate, 268 de cazuri de asistenta persoane, 356 interventii medicale de urgenta, 261 descarcerari, 14 actiuni pentru protectia mediului, 17 salvari de animale, precum si 83 de alte situatii de urgenta si 58 de alte interventii.
Orasul cu cele mai multe evenimente
Pompierii militari au salvat pe tot parcursul anului trecut, 626 persoane si bunuri in valoare de 7.000.000 lei. Detasamentul Constanta Oras ocupa primul loc in topul misiunilor, cu 247 de interventii, urmat de Detasamentul Medgidia – 168 de misiuni, Statia Midia – 123 de cazuri, Detasamentul Constanta Palas – 97 de operatiuni, Sectia Mangalia si Statia Tuzla, fiecare cu cate 87 de interventii la situatii de urgenta, Detasamentul Port, cu 82 de cazuri, Statia Harsova – 66 de misiuni, Garda 2 Interventie Chirnogeni, cu 59 de solicitari. Cele mai putine interventii, 57 la numar, s-au produs in raionul Detasamentului Cernavoda. La toate aceste actiuni au participat 469 ofiteri, 107 maistrii militari, 9.228 subofiteri, 530 voluntari si 1.015 civili.
Portul, cea mai sigura zona
Analiza interventiilor indica o crestere substantiala a situatiilor de urgenta, 2.014 in 2008, comparativ cu 1.358 incidente produse in 2007. Din cele noua tipuri de interventii singura categorie unde s-a inregistrat o scadere usoara o reprezinta incendiile. Anul trecut, pompierii au intervenit pentru stingerea a 509 focuri, comparativ cu 576 de solicitari inregistrate in 2007. Pompierii considera insa ca numarul acestui tip de interventii se mentine ridicat, lucru confirmat, de altfel, de structura interventiilor ISU mentionata mai sus. Detasamentul Constanta Oras conduce detasat in topul incendiilor, cu 116 interventii, urmat de Medgidia- 72 de misiuni, Palas – 63 de operatiuni iar pe ultimul loc, portul Constanta, cu 48 de interventii.
Tigarile, la originea a 99 de incidente
Anul trecut, cele mai multe aprinderi s-au produs in spatiile de gatit si locuit – 138 la numar, urmate de magazii si spatii anexe – 84, adaposturi de animale – 54 si terenuri virane – 43 de cazuri. Clasificarea dupa sursa de aprindere releva faptul ca trei sferturi din incendii s-au produs ca urmare a focului deschis la instalatiile electrice defecte. Numarul evenimentelor izbucnite ca urmare a neglijentei si a tigarilor aprinse aruncate aiurea aproape s-a dublat, comparativ cu 2007. Raportul pompierilor indica faptul ca trei sferturi din interventii au avut loc pe proprietati private. 2008 a fost caracterizat printr-un numar foarte mare de incendii generate de fumat si in principal de neglijenta persoanelor care arunca resturile de tigari la intamplare, fara a le fi stins in prealabil.
De asemenea, a crescut alarmant si numarul arderilor necontrolate. Pe domeniul public al localitatilor si pe terenurile institutiilor publice, precum si la gospodariile cetatenesti, daca in 2007 s-au inregistrat 39 de astfel de evenimente, in 2008, numarul acestora a crescut de aprox. 11,5 ori, atingand cifra 448.
262 de descarcerari
Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a avut anul trecut 941 de interventii, din care 354 au constituit asistenta medicala de urgenta, 262 au fost descarcerari in urma accidentelor rutiere, tot atatea asistente ale persoanelor, 16 alte situatii de urgenta, iar restul au fost reprezentate de diferite interventii. Anul trecut s-au inregistrat 81 de interventii pentru asanarea elementelor de munitie neexplodata, descoperite accidental, si au fost monitorizate 1.965 transporturi periculoase.
Foc pus intentionat
Un adapost de animale al unui localnic din satul constantean Razoare s-a facut scum la sfarsitul saptamanii trecute se pare in urma unui foc pus intentionat. 30 de oi si miei au ars de vii. Ion Gheorghe, de 56 de ani, proprietarul stanei, a apucat sa dea drumul catorva animale, moment in care acoperisul de stuf, care ardea, a cazut. Doua autospeciale s-au luptat cu focul aproape doua ore. Proprietarul sustine ca incendiul ar fi fost provocat de un alt cioban. Conform pompierilor, focul a fost cauzat de o scanteie sau de o tigara, iar politistii incearca sa afle cine este autorul.