Niculai Gheorghe, directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Tulcea, a declarat ca aplicarea procedurilor europene privind gestionarea siturilor Natura 2000, in judetul Tulcea, se afla in stadiu de proiect pentru ca nu este functionala Agentia Nationala de Administrare a Ariilor Protejate. "Noi aplicam legislatia romaneasca privind siturile Natura 2000 care prevede, pentru autorizarea activitatilor economice pe aceste arii, realizarea unor studii de impact. Pe suprafetele propuse pentru a deveni situri Natura 2000 functioneaza cariere pentru extragerea pietrei de constructie si se amplaseaza parcuri eoliene", a precizat acesta.
Intrebat daca a aflat de decizia Comisiei Euopene privind includerea a zeci de situri Natura 200 din judetul Tulcea in reteaua europeana de astfel de arii protejate, directorul Gheorghe a declarat ca nu are stiinta de acest lucru. De asemenea, directorul APM Tulcea a mai spus ca nu cunoaste prevederile din directivele europene privind protectia habitatelor periclitate, privind interdictia derularii unor activitati economicie, cu exceptia celor traditionale derulate de comunitatile locale.
APM Tulcea se afla in conflict, de mai multi ani, cu organizatiile neguvernamentale privind acordarea acordurilor de mediu si a autorizatiilor de mediu pentru activitati economice cu impact major in interiorul si in vecinatatea siturilor europene Natura 2000.
Consecinte
Directorul APM Tulcea a confirmat ca in respectivele arii ecologice cu statut european au fost acordate 20 de acorduri de mediu pentru amplasarea parcurilor eoliene si ca functioneaza, cu autorizatii legale, zeci de cariere din care se extrage piatra pentru constructii, iar in unele din aceste cariere se efectueaza derocari prin impuscare cu dinamita. Alexandru Ifrim, reprezentantul Ecopontica, sustine ca "atitudinea iresponsabila a APM Tulcea privind aprobarea unor activitati economice cu impact major asupra siturilor Natura 2000 poate aduce aplicarea procedurilor de infringement de catre UE asupra Romaniei".