Afacerea fermelor de turbine eoliene promite profituri de sute de milioane de euro, cu atat mai mult cu cat sunt ca si garantate de programele generoase ale Uniunii Europene de subventionare a energiei verzi. Nu e o surpriza faptul ca in Sicilia au inceput sa apara astfel de ferme in localitati precum… Corleone.
Nu numai la Cogealac se intampla lucruri indoielnice in jurul fermelor de turbine eoliene, ci si in Spania, Bulgaria si Corsica, printre altele, scrie Sunday Telegraph.
Dar nicaieri nu a devenit mai murdara o industrie care este menita sa produca energie curata decat in Italia si mai ales in Sicilia. Relativ nou aparuta, „eco-mafia” desfasoara scheme frauduloase prin care isi insuseste milioane de euro in subventii atat de la guvernul italian, cat si de la Uniunea Europeana. Mirajul banilor europeni a atras insa in afacerea „energiei curate” numeroase grupuri criminale.
Firma de securitate Kroll a descoperit asemenea scheme frauduloase peste tot in Europa, folosite de oameni care n-au nici un interes sa salveze planeta, dar care au tot interesul sa incaseze grant-urile europene. Multe dintre aceste ferme eoliene zac in paragina, unele nu au fost construite niciodata, iar altele sunt folosite pentru spalarea banilor proveniti din activitati criminale.
Comisia Europeana a fixat drept obiectiv pana in 2020 ca in fiecare dintre cele 27 de state membre 20% din energia produsa sa fie regenerabila. In acest scop, in ultimii ani, CE a alocat in medie 5 miliarde de euro in subventii si imprumuturi destinate proiectelor de energie verde.
In Italia, energia eoliana se vinde la un pret garantat de 180 euro pe kwh, cel mai mare din lume. Mafia nu putea sta deoparte de aceasta gaina cu oua de aur si asa a aparut o noua specie de antreprenori, numiti „Stapanii vantului”. In Sicilia au aparut 30 de ferme eoliene si alte 60 sunt in plan. Desi multe sunt legitime, multe nu sunt.
Anul trecut, opt persoane au fost arestate in orasul Mazara del Vallo, intr-o operatiune numita dupa zeul vanturilor, Eol, pentru mituirea unor oficiali locali cu masini de lux si sume cuprinse intre 30.000 si 70.000 de euro. In noiembrie, 15 persoane au fost arestate in operatiunea „Pe aripile vantului” pentru o frauda de 30 milioane euro in fonduri europene. Printre ei, presedintele Asociatiei Nationale privind Energia Eoliana.
In alte parti din Europa se intampla la fel. In Insulele Canare, un primar, cinci oficiali si doi dezvoltatori sunt acuzati de abuz in serviciu, luare de mita, expropriere ilegala in scopul obtinerii de subventii europene. Intr-un alt caz, tot din Spania, in goana dupa fonduri europene, o centrala de energie solara a pretins ca produce electricitate si noaptea.
Anchetatorii au descoperit ca energia era produsa in mod „clasic”, de generatoare diesel, dar ca, si in aceste conditii, subventiile pentru „energie verde” erau atat de generoase, incat, chiar si asa, proprietarii tot obtineau un profit substantial.
Pe langa goana dupa bani europeni, fermele eoliene sunt atractive pentru mafioti pentru ca le permit sa investeasca legitim bani proveniti din vanzarea de droguri, prostitutie si deversarea ilegala a gunoaielor. Astfel, Mafia a cumparat numeroase licente pentru construirea unor centrale eoliene, pe care apoi le vinde companiilor legitime. Potrivit unui director al Kroll, „investitorii straini nu sunt adeseori constienti cu cine au de-a face, dar ar trebui sa fie alarmati daca au actionari a caror experienta de afaceri consta, de exemplu, in pizzerii”.