Firma Topo Service Miercurea Ciuc, care apartine liderului UDMR Iozsef Botond Rakossy, urmeaza sa incaseze trei milioane de euro din bugetul Administratiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Banii vor fi primiti in contul unui studiu cadastral controversat contractat de ARBDD cu aceasta firma. In decembrie 2007, ARBDD a organizat o licitatie pentru intocmirea "studiului cadastral al imobilelor domeniului public de interes national din Delta administrate de ARBDD", investitie aprobata, in regim de urgenta, de ministrul UDMR al Mediului, Attila Korodi, originar din Miercurea Ciuc. La licitatie s-au inscris trei firme din Miercurea Ciuc (Topo Service, DXF SRL si Carto Service), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii si Topo Cad Pitesti.
Comisia de licitatie a declarat castigatoare oferta Topo Service. Romulus stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD), spune ca "pretul real al studiului comandat de ARBDD este de patru milioane de euro. Institutul nostru a diminuat costurile pentru ca am realizat, anterior, tot pentru ARBDD, studiile pentru zonele strict protejate (50.000 ha), care nu mai trebuie cadastrate, dar nu au fost excluse din caietul de sarcini. Metoda de cadastrare „ortofotoplan” aleasa de ARBDD la propunerea firmei din Miercurea Ciuc este ilegala", a spus stiuca. Documentele emise de comisia de licitatie a ARBDD arata ca doar INCDDD si firma din Pitesti au indeplinit conditiile de eligibilitate pentru a participa la licitatie. Este vorba de expe-rienta in realizarea unor studii de o complexitate similara. Conform caietului de sarcini, "participantii la licitatie ar trebui sa faca dovada ca au realizat, in ultimii trei ani, doua-trei studii cadastrale similare". Desi firmele din Miercurea Ciuc nu au depus la dosarul de participare o astfel de dovada, nu au fost descalificate, iar Topo Service a castigat licitatia. Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, a declarat ca "licitatia a fost legala si urmeaza sa fie avizata de Comisia Nationala de Contestatii, care a primit toate documentele".
Suspiciuni
In momentul derularii licitatiei, Jozsef Botond Rakossy, patronul firmei Topo Service Miercurea Ciuc, era functionar public la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), iar un subaltern al sau din Tulcea a facut parte din comisia de licitatie. Patronul firmei Topo Service, desi ne-a promis ca va raspunde intrebarilor pe care i le-am adresat prin e-mail privind conflictul de interese in care s-a aflat, nu s-a tinut de cuvant, afirmand ca va face, ulterior, "dezvaluiri privind mafia din cadastru".
Pentru mai multe informati viziteaza Romania libera