Este nevoie de semnarea unui acord climatic coerent la Cancun pentru a avea un mediu de afaceri competitiv si cu emisii scazute, este una dintre concluziile celei de-a treia sesiuni din cadrul conferintei “Romania, intre Copenhaga si Cancun”, intitulata "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".
Unul dintre sectoarele de afaceri care ar putea beneficia de pe urma unui astfel de acord este industria cimentului. “Este o industrie poluatoare, insa putem sa o privim ca pe una care ar putea sa ne scape de foarte multe deseuri”, a declarat Ionut Purica, expert pe mediu si energie al Academiei Romane si moderator al panelului.
Dupa apa, la nivel mondial, cea mai mare cerere este de beton. Consumul anual a crescut cu 1% la nivel mondial si cu 15% in China.
“Europa consuma 10% din totalul de ciment folosit in lume, insa China foloseste mult mai mult. Degeaba reducem noi emisiile, daca aceste masuri nu se iau la nivel mondial”, a declarat Mihai Rohan, presedinte Carpatcement.
5% din emisiile globale
Industria cimentului este responsabila pentru 5% din emisiile de gaze cu efect de sera generate la nivel global. In 2009, productia de ciment la nivel global a fost de trei miliarde de tone, iar emisiile din acest sector au reprezentat 2,84% din totalul generat.
“Productia de ciment a crescut foarte mult in 2000, insa nu a fost direct proportional si cu cresterea emisiilor, datorita tehnologiilor implementate. In momentul de fata producem in medie 200 de kilograme de ciment pe cap de locuitor. In Europa, media este 400 de kilograme. Trendul de folosire a deseurilor este crescator si este important ca scad emisiile de CO2”, adauga Rohan.
Printre concluziile prezentarii lui Mihai Rohan s-a numarat faptul ca dezvoltarea tehnologiilor de coprocesare a deseurilor este solutia viabila pentru reducerea gazelor cu efect de sera. Pe de alta parte, reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 pana in 2020 ar putea insemna si o crestere a pretului la produsul finit.
O investitie in tehnologiile verzi ar evita relocarea fabricilor in afara Europei, iar un acord puternic la Cancun va da sectorului business un rol cheie in reducerea emisiilor.
Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata pe 3 iunie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".
Text de Loredana Pana
Foto: Anita Vizireanu / Green Report