Romania trebuie sa actioneze rapid pentru a rezolva problemele de mediu, altfel risca sa plateasca mai scump in viitor, a avertizat astazi Eliza Teodorescu, presedintele asociatiei Reteaua de Actiune pentru Clima, in cadrul conferintei "Romania, intre Copenhaga si Cancun". Ea e explicat ca principalele prioritati identificate de platforma organizatiilor de mediu sunt reducerea emisiilor din transport, dezvoltarea surselor regenerabile de energie si cresterea eficientei energetice.
”Sunt necesare actiuni imediate pentru a evita degradarea tot mai rapida a mediului care ar impune mai tarziu, masuri mai drastice si costuri mai mari”, a spus Eliza Teodorescu. In cazul Romaniei, urgentarea interventiilor pentru mediu este cu atat mai necesara cu cat fondurile structurale neutilizate se vor intoarce la Uniunea Europeana, iar sansele ca tara noastra sa mai primeasca finantari la acelasi nivel scad.
Consum energetic cu 40% mai mic
Potrivit reprezentantei Retelei de Actiune pentru Clima, Romania ar putea reduce aproape jumatate din cantitatea de energie utilizata in prezent prin investitii in retehnologizare si masuri de eficientizare energetica. ”Avem capacitatea demonstrata de a reduce consumul energetic cu 40%. Daca acest lucru s-ar realiza, Romania nu ar mai importe gaze naturale de la vecinul din nord la care este robinetul. Cu toate acestea, se planifica investitii in domeniul energetic care nu au nicio legatura cu nevoia reala”, a mai spus Eliza Teodorescu. Potrivit acesteia, din 2007 nu s-a accesat niciun leu pentru dezvoltarea transportului feroviar, iar transportul urban se afla intr-o criza acuta, fara a exista niciun proiect important de regandire a acestui sistem.
Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata pe 3 iunie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".
Text de Raluca Petrescu
Foto Green Report / Anita Vizireanu