Romania, intre Copenhaga si Cancun: Connie Hedegaard: Romania isi va atinge tintele asumate in cadrul UE

Romania nu va avea probleme cu atingerea tintelor “20-20-20” pana in 2020 datorita strategiilor ambitioase de eficientizare energetica, a declarat Connie Hedegaard, Comisarul European pentru Schimbari Climatice, in cadrul conferintei “Romania, intre Copenhaga si Cancun”.

Comisarul s-a referit la tintele de reducere a emisiilor cu 20%, de crestere a eficientei energetice cu 20% si de crestere a ponderii energiilor regenerabile cu 20%, tinte asumate la nivelul Uniunii Europene, pentru 2020.

Romania trebuie sa investeasca in eficientizarea energetica, ce scade consumul si costurile. In acelasi timp, UE are un rol important in finantarea acestor proiecte, dar tara noastra trebuie sa profite si sa ceara fonduri de coeziune.

Intre Copenhaga si Cancun

“Cred ca e important sa subliniem mobilizarea globala de la Copenhaga”, a declarat Connie Hedegaard referitor la conferinta climatica ONU ce a avut loc la Copenhaga anul trecut.

Ea a scos in evidenta faptul ca una dintre principalele efecte ale conferintei a fost asumarea de catre marile economii ale lumii de tinte domestice de reducere a emisiilor. Comisarul a nominalizat Rusia, Japonia, SUA, Brazilia, Mexic si China. “Chiar daca tintele nu sunt destul de ambitioase, asta ne arata ca nu suntem singuri in lupta impotriva schimbarilor climatice”, a adaugat comisarul.

In perspectiva conferintei climatice ONU de la Cancun, ce va avea loc in acest an, Comisarul European a subliniat ca UE trebuie sa vina cu o abordare inteleapta. Ea a supus ca, potrivit semnalelor pe care le are deocamdata, vor fi obstacole si la Cancun in calea obtinerii unui acord. “E mai usor sa cadem de acord asupra continutului la Cancun, urmand ca la conferinta din Africa de Sud sa cadem de acord asupra aspectului legal”, a explicat Connie Hedegaard.

Competitia globala a inceput

Comisarul european a subliniat paradoxul care exista intre evolutia inceata a negocierilor internationale si directia buna spre care se orienteaza multe tari si regiuni: Coreea de Sud, China si Mexic.

“Competitia globala a inceput”, a spus Connie Hedegaard, exemplificand prin faptul ca in SUA si China exista cele mai bune oportunitati de investitie in energiile regenerabile, iar China si Taiwan sunt mari producatoare de panouri fotovoltaice.

“Pentru a ne pastra pozitia de lider in lupta impotriva schimbarilor climatice, Europa trebuie sa fie ambitioasa”, a subliniat comisarul.

Industria energiilor regenerabile inseamna 3,4 milioane de oameni angajati si 2,2% din PIB-ul UE, devansand industria farmaceutica si aviatica si alte 1,3 – 1,9 milioane de joburi indirecte. In plus, se preconizeaza o crestere anuala de 10%.

20 sau 30%?

Connie Hedegaard a declarat ca UE trebuie sa fie pregatita sa actioneze daca situatia se schimba, referindu-se la cresterea tintei de reducere a emisiilor pana in 2020 la 30%.

“Noi am facut o analiza a impactului acestor obiective, al carei scop este de a fi pregatiti chiar daca nu luam o decizie acum”, a declarat Connie Hedegaard.

Trecand in revista principalele puncte din aceasta analiza, comisarul a subliniat faptul ca reducerea de 20% a emisiilor, pana in 2020, inseamna in acest moment un cost de 48 de miliarde de euro pe an, un pret mult mai scazut decat cel prevazut in urma cu doi ani, de 70 de miliarde de euro, ca urmare a recesiunii.

Printre motivele acestei ieftiniri, Connie Hedegaard a enumerat reducerile provocate de criza, dar si faptul ca au ramas certificate de carbon ce pot fi refolosite. “Nu e ieftin sa fim ambitiosi, dar nu trebuie sa o vedem ca pe un cost, ci ca pe o investitie”, a explicat comisarul.

Connie Hedegaard a mai spus ca o asumare a tintei de 20-30% pana in 2020 ar fi conditionata si de asumarea acesteia de catre ceilalti actori importanti din lupta impotriva schimbarilor climatice.

Criza nu anuleaza provocarea climatica

“E crucial sa nu credem ca provocarea climatica va disparea din cauza crizei”, a declarat Connie Hedegaard, care a subliniat ca schimbarile climatice inseamna schimbari pe termen lung, nu modificari ale vremii pe termen scurt. Ea a facut astfel referire la perceptia publicului de a confunda temperaturile tot mai scazute cu o anulare a schimbarilor climatice.

Connie Hedegaard a subliniat ca in acest an am avut cele mai calde luni martie si aprilie din istorie, iar temperatura globala a crescut cu 0,8 grade, mai mult decat in perioada preindustriala. Oamenii de stiinta avertizeaza ca acestea vor creste cu 1,8, pana la 4, sau chiar 6 grade Celsius.
“Chiar o crestere la nivelul minim prognozat ar fi foarte grava, dar la nivelul maxim ar fi catastrofal”, a concluzionat Comisarul European.

Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".

Text de Roxana Bucata
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri