Romania, intre Copenhaga si Cancun: Biodiversitatea din Romania, ignorata de autoritati

Finantarea conservarii biodiversitatii a fost intotdeauna o Cenusareasa a Guvernului, considerata un moft si nu o baza a dezvoltarii societatii, a declarat Atena Groza, directorul general al asociatiei Natura Management.

Prezenta la conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun”, ea a aratat efectele acute pe care lipsa finantarilor le-a avut asupra biodiversitatii din Romania.

Alocarile de fonduri au fost practic inexistente in acest domeniu, iar o linie bugetara speciala in cadrul ministerului Mediului si Padurilor nu a existat niciodata. Singura speranta pentru ca lucrurile sa se schimbe este includerea acestei obligatii in Strategia Nationala de Actiune.

Pe ultimul loc la conservare

Romania a intrat in Uniunea Europeana cu cinci regiuni biogeografice, dintre care una unica pe continent. Cu toate acestea, la indicatorul de conservare, tara noastra se afla pe ultmul loc din cauza lipsei de finantari pentru acest domeniu.

Ca o comparatie, in intervalul 2000-2007, Romania a alocat din fondurile pentru protectia mediului doar 2,3% pentru conservarea biodiversitatii, in timp ce in Marea Britanie procentul a fost de 76%.

In plus, Romania risca sa fie sanctionata pentru incalcarea mai multor prevederi ale tratatelor de aderare, ale caror penalitati sunt de la 100.000 la 300.000 de euro pe zi.

“Sanctiunile se aplica din momentul in care s-a constatat incalcarea tratatelor pe ani intregi si se poate ajunge la sume uriase”, a explicat Atena Groza.

O alta problema identificata de reprezentantii Natura Management este nerespectarea legislatiei din domeniul conservarii biodiversitatii. Astfel, prin Ordonanta 57/2007, Guvernul Romaniei este obligat sa asigure finantare pentru ariile naturale protejate. Desi exista de trei ani, reglementarea nu a fost aplicata pana in prezent.

“Conservarea biodiversitatii este un deziderat, dar daca problema finantarii nu este rezolvata si daca principiul de integrare a biodiversitatii in celelalte sectoare nu este luat in serios ramane doar o poveste frumoasa”, a mai spus Groza.

Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata pe 3 iunie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".
 

Text de Raluca Petrescu

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri