Romania a fost nevoita sa ia decizia de a da in judecata Comisia Europeana ca urmare a reducerii cotei de emisii cu 20% intrucat impactul asupra companiilor ar fi prea mare, a explicat ministrul Mediului, Attila Korodi, in cadrul emisiunii Fara Frontiere de la TVR de joi seara.
Acesta a adaugat ca tara noastra este un lider in Europa in ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu un procent 40% de limitare a emisiilor fata de nivelul din 1989. "Alte tari nici nu viseaza la aceasta reducere", a declarat ministrul Mediului.
Invitat in cadrul emisiunii, jurnalistul Liviu Mihaiu a declarat ca reducerea emisiilor se datoreaza colapsului industrial. "Reducerea de care vorbeste ministrul Mediului nu se datoreaza faptului ca suntem noi harnici, ci faptului ca industria a cazut la pamant", a spus acesta.
Romania nu este singura tara care a dat CE in judecata din cauza reducerii certificatelor de emisii, insa Comisia considera ca acestea sunt plangeri neintemeiate si ca masura nu este una discriminatorie. Majoritatea tarilor europene au primit cote mai mici, cu exceptia Spaniei, Frantei si Marii Britanii care au primit cate certificate au cerut. Tarile baltice, de exemplu, si-au vazut cotele injumatatite, dar si alte tari au avut pierderi, precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia.
Ministrul Mediului a declarat ca CE decide unilateral si ca nu exista negocieri pentru stabilirea cotelor de emisii si ca singura institutie care poate cere revocarea acestei masuri este Curtea Europeana, drept care Romania a depus plangere.
"Nu are nimeni nimic cu Romania", a comentat Liviu Mihaiu faptul ca Romania si Bulgaria au beneficiat de o procedura actualizata a acordarii de certificate. "Aici am ajuns pentru ca ne aflam intr-o suveica de neimpliniri. Sunt foarte multi poluatori in Romania pe care nu-i controleaza nimeni", a mai spus acesta.
Industria trebuie sa investeasca 4 miliarde de euro pentru a atinge standardele europene, a recunoscut ministrul Mediului. Acesta a amintit, ca masura de control al poluatorilor, autorizatiile integrate de mediu, care inseamna ca exista un plan de actiuni pe care companiile trebuie sa-l respecte, iar autoritatile le pot verifica saptamanal. In caz contrar respectarii acestuia, ele pot fi sanctionate, suspendate sau inchise. "Dezvoltarea durabila inseamna investitii in retehnologizare, nu inchiderea companiilor", a declarat ministrul Mediului.
Prezenta in cadrul dezbaterii, europarlamentarul Daciana Sarbu, membru in comisia de mediu a Parlamentului European, a declarat doar companiile mici care polueaza risca sa fie inchise. "Eu sunt convinsa ca nu vor fi inchise companiile mari care isi permit sa investeasca in retehnologizare. In prezent, Romania invoca acelasi motiv ca si Statele Unite care nu au semnat Protocolul de la Kyoto: motivul economic", a declarat aceasta.
Attila Korodi a dat asigurari ca reducerea cotei de emisii nu va afecta cetateanul, prin marirea preturilor la energie. "Reducerea cotei poate fi sustinuta deocamdata", a spus acesta. "Eu sper ca economia sa stie sa se adapteze. Ar fi pacat sa cumparam certificate, ar fi bine s ainvestim in retehnologizare", a incheiat ministrul Mediului.