Absenta investitiilor in vechile centrale electro termice (CET) pot conduce la declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei, a avertizat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Prezent in aceasta dimineata la Targul international Renexpo South-East Europe, de la Bucuresti, ministrul a declarat ca multe dintre CET-urile romanesti sunt depasite si nu mai corespund normelor europene. ”Avem mostenirea comunismului cu aceste centrale termice mari, care unele trebuie inchise, altele retehnologizate. Intram probabil in infringement la UE pentru ca nu s-au facut acele investitii care trebuiau facute”, a spus Borbely. El a explicat ca rezolvarea problemelor cu care se confrunta Romania din cauza CET-urlor necesita timp si investitii importante.
UE ne-a stabilit in 2007 o perioada de conformare pana in 2014, timp in care CET-urile ar trebui sa-si retehnologizeze instalatiile si sa-si reduca emisiile de noxe.
Potrivit Strategiei nationale pentru energie, Romania este inca in mod semnificativ dependenta de combustibilii traditionali precum pacura si carbunele (46%), utilizati pentru a furniza populatiei urbane servicii de incalzire si apa calda.
Avertizare de la CE privind calitate aerului
Poluarea generata de batranele CET-uri nu este singurul nor negru care ameninta Romania. Tara noastra a primit ieri, impreuna cu alte opt state membre UE, o solicitare din partea Comisiei Europene (CE) pentru a indeplini cerintele legislatiei privind mediul, in domeniul calitatii aerului.
Alaturi de Romania, pe lista ”neagra” a CE se mai afla Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia si Spania. Toate statele vizate au primit solicitarea din partea CE intrucat nu au comunicat transpunerea la nivel national a legislatiei comunitare.
In cazul in care nu vor adopta in timp util masurile necesare, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010.
Directiva introduce o limita a concentratiilor din aer ale pulberilor in suspensie. Documentul nu modifica standardele existente privind calitatea aerului in cazul a sapte poluanti, dar ofera statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste respectarea unora dintre acestea.
Cititi si:
CE atentioneaza Romania sa respecte legislatia privind calitatea aerului
COP 16: Emisii in crestere, dar sperante din ce in ce mai mici pentru Cancun