COP 16: Emisii in crestere, dar sperante din ce in ce mai mici pentru Cancun

Nivelul de gaze cu efect de sera a continuat sa creasca in 2009, arata un studiu realizat de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citat de BBC.

Datele arata ca pe parcursul anului trecut a crescut concentratia a trei gaze cu efect de sera care sunt generate mai ales de activitatile umane: dioxid de carbon, gaz metan si oxid de azot.

Agentia ONU a subliniat ca cresterea nivelului de emisii de gaz metan este o consecinta a unei concentratii mari de emisii provenite din zonele cu umiditate mare aflate langa Oceanul Arctic si Tropice, fenomen cauzat de conditiile meteo neobisnuite.

Atat nivelul ridicat de emisii de gaz metan din zonele umede, cat si topirea permafrostului (sol inghetat sub 0 grade Celsius pentru doi sau mai multi ani la rand) sunt fenomene considerate responsabile de accelerarea schimbarilor climatice si de incalzirea progresiva a planetei.

“Emisiile de gaze cu efect de sera au ajuns la un nivel record in ciuda incetinirii cresterii economice a celor mai multe state”, a avertizat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

Raportul OMM este doar unul dintre ultimele studii date publicitati ONU, cum ar fi cel al Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), privitor la efectele unui posibil acord incheiat saptamana viitoare, la Summitul Climatic de la Cancun.

In raportul UNEP, publicat marti, se arata ca nici macar un acord incheiat intre toate statele la Cancun nu este de ajuns pentru a evita cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, fata de nivelul pre-industrial al temperaturilor.

Asteptari modeste de la Cancun

In ciuda atator studii care arata ce se poate intampla daca nu se iau rapid masuri pentru limitarea emisiilor globale de carbon, expertii nu cred ca rezolvarea problemelor va veni de la Summitul Climatic de la Cancun.

Secretarul de Stat pentru Energie si Schimbari Climatice din cadrul guvernului britanic, Chris Huhne, are asteptari mici de la Summitul Climatic de la Cancun:”Este clar ca nu ne putem astepta la un acord final de la Cancun. Obiectivul nostru va fi sa revigoram Conventia ONU pentru Schimbari Climatice (UNFCCC) si sa pregatim terenul pentru un acord total la summit-ul de anul viitor din Africa".

Si a pregati terenul pentru un acord viitor este destul de dificil, in conditiile in care tarile dezvoltate, precum Statele Unite, nu manifesta un interes deosebit pentru ratificarea unui acord climatic sub egida ONU. Oficialii americani si cei canadieni discuta deschis la acest moment despre aplicarea unui „Plan B”, in cazul in care rezultatul Summit-ului Climatic de la Cancun va fi nemultumitor.

Cel mai mare poluator al lumii, China, a refuzat pana acum solicitarile Japoniei si tarilor occidentale de a accepta o reducere a cantitatii de gaze cu efect de sera sub monitorizarea organismelor internationale de mediu.

Nicoleta Banila
 

spot_img

Ultimele știri