La o zi dupa ce Comisia Europeana a batut obrazul Romaniei pentru ca a depasit termenul de implementare la nivel national a directivei europene privind calitatea aerului, Ministerul roman al Mediului a tinut sa justifice intarzierea adoptarii legislatiei printr-un comunicat de presa, dand vina pe avizarea interministeriala si dezbaterea publica.
Avand in vedere faptul ca termenul limita impus de Comisia Europeana era 11 iunie 2010, ministerul Mediului nu explica totusi de ce nu a calculat din timp perioada necesara adoptarii legii.
Comisia a solicitat ieri unui numar de noua state membre, printre care si Romania, sa precizeze in ce stadiu se afla transpunerea legislatiei comunitare cu privire la calitatea aerului. La recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, statelor respective li s-a adresat un aviz motivat. In cazul in care cele noua tari nu adopta masurile necesare, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
In conformitate cu Directiva, statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010. Statele membre au obligatia de a informa Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.
Ministerul Mediului sustine ca legislatia comunitara a fost transpusa intr-un proiect de lege care a fost aprobat de Guvern abia in luna noiembrie, care a fost transmis Parlamentului pentru aprobare.
„Precizam ca proiectul de lege a fost elaborat in cursul anului 2010, dar a urmat procedura de avizare interministeriala si consultare publica, inclusiv preluarea observatiilor venite de la public sau de la organizatiile interesate, acesta fiind motivul pentru care a fost depasit termenul de 11.06.2010”, se scuza ministerul Mediului.
Ministerul Mediului a inceput sa lucreze la proiectul de lege inca de anul trecut, insa intarzierea a fost cauzata si de faptul ca acesta trebuia sa cuprinda ma multe reglementari care au existat pana acum separat.
"Este o lege care amendeaza o lege romaneasca, patru hotarari de Guvern si vreo doua ordine de ministru. Raportul de lege propus are in jur de 100 de pagini, 100 de articole si 14 anexe. Si sunt si foarte multe ministere implicate. Acum, legea a fost trimisa in procedura de urgenta in Parlament si probabil va intra in Comisiile din Senat", a declarat pentru Green Report Dorina Mocanu, sefa Directiei Controlul poluarii si evaluare impact din Ministerul Mediului.
In prezent, proiectul de lege trebuie aprobat de Parlament, promulgat si publicat in Monitorul Oficial. Dupa ce vor fi finalizate aceste proceduri, ministerul Mediului va informa Comisia Europeana.
Cititi si: CE atentioneaza Romania sa respecte legislatia privind calitatea aerului