România a câştigat procesul Roşia Montană. Instanţa internaţională a respins pretenţiile reclamanţilor, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
România a primit, în data de 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.
Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Gabriel Resouces a iniţiat arbitrajul în faţa ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiţii Canada-România şi Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului guvernului român de a acţiona în ceea ce priveşte autorizarea proiectului Roşia Montană.
Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale.
”Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org/)”, arată Ministerul de Finanțe.
Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile.
”Pe această cale, dorim să felicităm avocații și echipa MF, dar și tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect”, adaugă Ministerul de Finanțe.
Despre rezultat a vorbit și premierul Marcel Ciolacu.
”Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni” Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a scris, vineri seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a adăugat: ”Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România”.
Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de minim 6,7 miliarde de dolari.
”Tribunalul arbitral decide următoarele:
- Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor.
- Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România,
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 dolari, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 euro, 30.284.053,32 lei şi 928,641.70 dolari, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie.
Compania Gabriel Resources îşi exprimă „dezacordul ferm” şi spune că decizia de vineri a tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.
Compania Gabriel Resources spune într-un comunicat că analizează decizia împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenţia ICSID.
„Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să înregistrăm aprecierile noastre sincere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit. Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa faţă de conducerea noastră serioasă şi harnică şi faţă de echipa de angajaţi, din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul ţării”, a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources.
La rândul său, Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, şi-a expimat regretul că „România, economia şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii paşi”, a promis oficialul, într-un comunicat citat de Yahoo Finance.
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, după ce România a câştigat procesul cu Gabriel Resources privind proiectul minier de la Roşia Montană, că suntem astăzi la momentul adevărului, România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional. Preşedintele felicită echipele de specialişti implicate în susţinerea cauzei României.
”Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicit echipele de specialişti implicate cu profesionalism în susţinerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internaţional de la ICSID. După mulţi ani de contestări şi dezbateri, atât politice, cât şi juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional”, a scris pe Facebook preşedintele Klaus Iohannis.
La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat verdictul în procesul Roşia Montană, referindu-se la faptul că, după 9 ani de procese, România obţine o decizie definitivă şi executorie.
”România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL afirmă că ”s-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister”.
”Mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României”, a mai transmis Ciucă.
Ministrul Finanţâelor, Marcel Boloş, a transmis felicitări echipei de la minister şi avocaţilor care s-au ocupat de cazul Roşia Montană, apreciind că decizia este ”extraordinară”.
”România primeşte o decizie extraordinară: Am primit câştig de cauză în cazul Roşia Montană. Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ne ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş a precizat că, potrivit procedurilor, nu se pot publica motivele care fundamentează soluţia pronunţată decât după 20 de zile.
”Vă asigur însă că România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Până atunci, felicit avocaţii şi echipa MF, dar toate celelalte persoane implicate în acest proiect”, a mai scris ministrul.