România va avea peste 30.000 de prosumatori până la finalul anului

România va avea la finalul anului circa 30.000 de prosumatori, estimează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ținând cont de creșterea constantă a numărului acestora pe parcursul ultimului an și de demararea unui nou program al AFM – Casa Verde Fotovoltaice care încurajează producerea de energie solară. 

Potrivit informațiilor pe care Green Report le-a obținut de la ANRE, la finalul lunii noiembrie 2021, în România erau înregistrați 13.182 de prosumatori. Procentual, creșterea este însă semnificativă, ținând cont că, la finalul lunii februarie, erau numai 1.732 de prosumatori.

Puterea totală din instalațiile de producere energie electrică din surse regenerabile cu Pi<100 kW aparținând prosumatorilor a fost de 79.434 kW. Cantitatea de energie electrică produsă și livrată de prosumatori la prețul prevăzut de lege a fost 26.048.302 (kWh).

În prezent legea nu prevede o țintă pentru capacitatea de producere a E-SRE deținută de prosumatori. Totuși, având în vedere noul program AFM Casa Verde Fotovoltaice 2021, în ipoteza menținerii trendului de creștere înregistrat în anul 2021 a numărului de prosumatori, se prognozează pentru finalul anului 2022 existența a cca. 30.000 prosumatori”, a răspuns ANRE.

Autoritatea respinge însă unele informații apărute în spațiul public, potrivit cărora prosumatorii ar putea suporta o parte din dezechilibrele apărute în rețelele electrice.
Potrivit prevederilor art. 21 alin (3) din Legea nr 123/2012, cu modificările și completările ulterioare,  <<Responsabilitatea în materie de echilibrare nu se aplică prosumatorilor cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 400 kW. Responsabilitatea în materie de echilibrare revine furnizorului acestora, conform reglementărilor ANRE>>, prevedere care va fi implementata și de ANRE în reglementări”, potrivit instituției.

ANRE mai spune că nu deține informații cu privire la cauzele care îi împiedică pe cetățenii românii să devină prosumatori în acest moment și de ce numărul acestora nu a crescut într-un ritm mai accelerat în ultimii ani.

O ordonanță de urgență pentru modificarea Legii energiei adoptată de Guvern la finalul anului trecut, prevede ca furnizorii de energie electrică sunt obligați ca la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și livrată în rețea. O parte dintre prosumatori s-au declarat însă nemulțumiți, ținând cont că, deși livrează energie în sistem, energia pe care o consumă va avea un preț mult mai mare, pentru că el va conține și taxe, accize și certificate verzi.

Potrivit prevederilor art. II alin. (4) din OUG nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative, respectând prevederile legale în vigoare, ANRE urmează să elaboreze Metodologia privind compensarea cantitativă prevăzută la art. 73^1 alin. (9) din Legea nr 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, în interiorul termenului de emitere a reglementarilor prevăzut în lege.

Statul român încearcă să încurajeze prin programele AFM montarea de panouri fotovoltaice. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost reluat după doi ani de pauză, iar beneficiarii pot obține 20.000 de lei de la stat. Până acum, instalatorii validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au înscris în aplicația informatică peste 44.000 dosare ale persoanelor fizice, iar procesul nu s-a încheiat încă, potrivit anunțului făcut de președinte AFM, Lorand Fulop. Dosarele vor fi evaluate până la 31 decembrie.

Pe 23 februarie, Green Report va aborda acest subiect în cadrul Conferinței online „Prosumator în România. Oportunități și limitări”.

Citește și: Proiect pilot PATRES: Prima grădiniță din Brașov care devine prosumator

Greenpeace România: Camera Deputaţilor pune o nouă piedică în calea prosumatorilor

S-a lansat Ghidul Prosumatorului – tot ce trebuie să știi pentru a deveni prosumator

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri