Infringement: CE ne-a trimis un aviz motivat pe problema netratării apelor reziduale

Comisia Europeană a cerut miercuri României să respecte cerinţele din Directiva europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE), împotriva țării noastre putându-se declanșa procedura de infringement. 

Un comunicat de presă al executivului comunitar, arată că, potrivit acestei directive, oraşelor li se cere să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea şi tratarea apelor lor reziduale urbane. Apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană şi pot polua lacurile, râurile, solul, apele de coastă şi subterane.

Obiectivul Pactului Ecologic European este să orienteze UE către reducerea la zero a poluării, care să aducă beneficii sănătăţii publice, mediului şi neutralităţii climatice.

În luna octombrie 2020, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE) în marile zone urbane, fiind primul pas al procedurii de infringement.

Conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române,180 de mari aglomerări încă nu sunt conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane, prevăzute de legislaţia UE.

Răspunsurile trimise de autorităţile de la Bucureşti la scrisorile de punere în întârziere trimise României în luna iunie 2018 şi octombrie 2020 nu au răspuns în mod satisfăcător la îngrijorările Comisiei Europene.

În consecinţă, Comisia Europeană a decis să treacă acum la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, trimiţând României un aviz motivat. Acum România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Extinderea stației de epurare de la Glina și reabilitarea principalelor colectoare din canalizarea orașului este cel mai mare proiect cu fonduri europene derulat de Primăria Capitalei – circa 1,7 miliarde de lei. Lucrările la extinderea stației au ajuns la peste 72%, iar în iunie 2022 trebuie să fie gata, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Capitalei, scria hotnews.ro, la începutul lui ianuarie.

Citește și: 370 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității apei și reducerea apelor reziduale în România 

spot_img

Ultimele știri