Chiștoacele de țigări sunt cele mai frecvente și problematice tipuri de gunoi de pe plaje pentru că poluează mediile marine cu plastic și substanțe chimice dăunătoare. Robotul pentru gunoi, BeachBot, folosește inteligența artificială (AI) pentru a detecta gunoiul și pentru a ajuta la curățarea plajelor.
Chiștoacele de țigări, chiar dacă sunt mici ca dimensiune, sunt pline de microplastice și substanțe chimice toxice care dăunează mediului marin. Nu se descompun cu ușurință și, atunci când intră în contact cu apa, substanțele nocive se răspândesc în mediu. Din păcate, acestea sunt cel mai frecvent tip de gunoi, cu o valoare estimată de 4,5 trilioane aruncate anual.
Doi antreprenori olandezi ajută la curățarea plajelor, utilizând un robot ce se bazează pe inteligența artificială, potrivit World Economic Forum. BeachBot este o mașinărie special concepută care poate identifica și îndepărta obiecte mici de pe plaje. Se folosește de recunoașterea imaginilor pentru a găsi chiștoacele în nisip, iar apoi le colectează.
O aplicație ajută robotul să devină mai inteligent. Atunci când nu poate identifica cu siguranță un tip de deșeu, robotul face o fotografie pe care publicul o poate identifica apoi, ajutându-l să învețe pentru viitor. Publicul poate, de asemenea, ajuta la instruirea robotului prin furnizarea propriilor imagini de gunoi.
În acest fel, BeachBot ajută în acest fel la colectarea datelor și la îmbunătățirea înțelegerii problemei. Robotul pentru gunoi a fost deja în acțiune pe mai multe plaje din Olanda, ajutând la proiectele de curățare.
Designerii lucrează la un nou proiect – robotul de detectare MAPP. Acești roboți sunt proiectați pentru a funcționa în spații exterioare, cum ar fi parcuri și plaje, pentru a cartografia și colecta datele privind gunoiul. Ei sunt capabili să comunice între ei pentru a colecta în colaborare gunoiul.
Deșeurile marine dăunează vieții sălbatice, animalele se pot încurca în plastic sau îl pot ingera, ceea ce le provoază răni, înec sau sufocare. Este, de asemenea, o problemă pentru comunitățile de coastă care se bazează pe plaje curate pentru turism, pescuit și recreere.
Pe lângă faptul că gunoiul este lăsat în urmă de vizitatorii de pe plajă, poluarea plajelor este cauzată și de materialele plastice și alte deșeuri ne-biodegradabile care sunt aruncate în râuri și cursuri de apă, ajungând în cele din urmă la ocean.
Cea mai mare parte a gunoiului găsit pe plaje este din plastic, reprezentând aproape 90% din toate deșeurile de pe unele plaje, potrivit OSPAR, care monitorizează gunoiul pe plajele din nord-estul Atlanticului. Plasticul se degradează în ani de zile, iar cercetătorii estimează că 8 milioane de tone din acesta ajung în ocean în fiecare an.