RMGC sustine ca decizia justitiei nu influenteaza licenta miniera a proiectului Rosia Montana

Decizia Curtii de Apel Alba cu privire la planurile de urbanism din Rosia Montana nu are niciun impact legal asupra licentei de exploatare miniera de la Rosia Montana, potrivit unui comunicat al societatii Rosia Montana Gold Corporation, remis Rompres.

Societatea romano-canadiana sustine ca decizia Curtii de Apel Alba Iulia, care a admis recursul declarat de Asociatia "Alburnus Maior", care se opune proiectului, impotriva unei sentinte a Tribunalului Alba, nu afecteaza exploatarea ce urma sa fie dezvoltata la Rosia Montana.

Curtea de Apel Alba a modificat in parte hotararea Tribunalului Alba in sensul admiterii exceptiei de nelegalitate pentru doua hotarari adoptate in 2002 de Consiliul Local Rosia Montana si care se refereau la planuri de urbanism.

Cristina Merrill, manager director de comunicare la RMGC, sustine ca decizia Curtii Alba nu a fost insotita de o motivare scrisa, astfel incat decizia nu are efecte asupra licentei miniere Gabriel pentru Rosia Montana. De asemenea, zona industriala dezvoltata de RMGC nu a fost declarata ilegala, asa cum afirmase Asociatia "Alburnus Maior".

Decizia Curtii de Apel Alba Iulia, care a mentinut in rest dispozitiile hotararii atacate, este irevocabila.
Potrivit unui comunicat dat publicitatii de Asociatia "Alburnus Maior", prin cele doua hotarari ale Consiliului Local (CL) Rosia Montana, date in iulie 2002, localitatea a fost declarata zona industriala, exclusiv rezervata proiectului minier propus de "Gabriel Resources".

Planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana au fost finantate integral de "RMGC" si supuse aprobarii CL Rosia Montana cu scopul de a permite demararea obtinerii autorizatiilor proiectului minier, interzicand in acelasi timp realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana, se arata in comunicat.

Astfel, a fost schimbat statutul Rosiei Montane din zona rezidentiala in zona industriala. Aceste planuri de urbanism au blocat orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor, deoarece s-a interzis construirea de noi imobile, inclusiv pe proprietati private, au aratat cei de la "Alburnus Maior".

Majoritatea consilierilor locali care au votat respectivele planuri se aflau la data respectiva in conflict de interese din cauza faptului ca ei sau rudele lor erau angajati ai "RMGC", sustin cei de la "Alburnus Maior".
In opinia reprezentantilor "Alburnus Maior", decizia Curtii de Apel Alba Iulia "va conduce pe viitor la anularea certificatului de urbanism 68/2004 emis de Consiliul Judetean Alba pentru RMGC si la obligarea Ministerului Mediului la a returna titularului de proiect documentatia depusa impreuna cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Rosia Montana".

Acest lucru presupune, practic, se arata in comunicat, ca RMGC, in cazul in care nu isi abandoneaza intentia de proiect minier la Rosia Montana, va trebui sa refaca intregul proces de autorizare a proiectului.

Verdictul dat de Curtea de Apel Alba Iulia stabileste in mod irevocabil ca toate demersurile de autorizare intreprinse de RMGC au ca fundament acte administrative ilegale, sustine avocatul Marius Liviu Harosa.
RMGC si-a anuntat, in decembrie 2007, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana, proces suspendat in septembrie. Compania Gabriel Resources, care detine participatia majoritara la RMGC, a cheltuit pana in prezent pentru acest proiect minier peste 300 de milioane de dolari.

Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri