RMGC pierde încă un aviz crucial care marchează un regres de opt ani

Decizia Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Sibiu (ARPM) de emitere a avizului de mediu pentru “Plan de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a RMGC” este, începând de astăzi, nulă, a anunțat reprezentanții Alburnus Maior.

Anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu are două importante consecințe. În lipsa acestui aviz compania minieră nu va putea obține aprobarea Consiliului Local Roșia Montană pentru planul de urbanism zonal. În al doilea rând, existența unui aviz de mediu valabil pentru planul de urbanism aferent este o premisă esențială pentru desfășurarea în condiții de legalitate a procedurii de emitere a acordului de mediu.

Compania este anchetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani într-un proces în care sunt implicați deopotrivă politicieni, firme și interlopi. Avize ilegale primite de la autorități sunt mereu anulate de instanțe. Deja devine evident că autoritățile îi favorizează nelegitim, alimentând suspiciuni din ce în ce mai justificate de corupție. La Roșia Montană mineritul la suprafață cu cianuri ajunge să fie obsesia izolată a unui grup restrîns de politicieni și a unei companii cu intenții suspecte”, a declarat Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru noul Plan de dezvoltare industrială, necesar companiei miniere, a fost demarată în 2006 la insistența și demersurile organizațiilor neguvernamentale. Anterior acestor demersuri, autoritățile de mediu au apreciat că PUZ-ul nu trebuie supus procedurii de evaluare a impactului, deoarece nu ar avea efecte semnificative asupra mediului. Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roșia Montană de Gabriel Resources ar presupune, dacă ar fi relizat, strămutarea forțată a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice și a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianură și transformarea a patru munți în cariere de suprafață.

Procedura astfel demarată a inclus consultări cu autoritățile și societatea civilă din Ungaria

Conform convențiilor internaționale, orice stat potențial afectat de impactul transfrontalier negativ al proiectelor industriale poate cere consultații și poate da un aviz cu rol consultativ. Pozitia acestor părți a fost de respingere fermă a propunerii de plan și a emiterii avizului de mediu. ONG-urile din România au contestat de asemenea cu argumente solide întreaga procedură, încă din etapa informațiilor prezentate în raportul de mediu. Aceste intervenții nu au împiedicat însă Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu să emită în martie 2011 avizul de mediu, în ciuda numeroaselor nereguli semnalate de societatea civilă și în totalul dispreț al normelor și prevederilor legale.

În cauza deschisă de Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Salvați Bucureștiul, reclamantele au susținut în principal că decizia de a emite avizul de mediu desconsideră grav statutul de protecție a monumentelor naturale și istorice din Roșia Montană. Decizia ar fi permis chiar strămutarea monumentelor naturale sau distrugerea relicvelor istorice precum galeriile romane. Mai mult, o serie de acte administrative care au stat la baza emiterii Deciziei ce a făcut roul procesului soluționat astăzi, au fost la rândul lor anulate anterior de instanțele competente ori și-au pierdut valabilitatea.„

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri