In fiecare an, intre 250-500 metri cubi de apa potabila se risipesc fara rost in marile orase de pe glob. Daca aceasta cantitate de apa nu s-ar mai risipi, inca 10-20 milioane de oameni ar avea apa de baut in marile orase din lumea intreaga, arata un raport al ANAR.
Conform statisticilor mondiale, in fiecare zi, doua milioane de tone de ape uzate ajung neepurate sau insuficient epurate in cursurile de apa din lumea intreaga. In Romania, procentul de ape uzate evacuate neepurate sau insuficient epurate ramane in continuare mare, de peste 70%, mentinandu-se relativ constant de la an la an.
Cele mai mari probleme se inregistreaza in secțiunile aval de marile aglomerari urbane care nu au stații de epurare conforme sau care nu dețin stații de epurare, peste 50% din cantitatea de poluanti care ajung in apa provenind de la marile aglomerari urbane.
Vestul, sudul si estul Romaniei sunt amenintate de seceta
In Romania nu se pune problema unei „crize a apei”, desi in restul lumii acest aspect a devenit deja o problema, iar tara noastra este considerata o tara cu resurse sarace.
Conform studiilor realizate de Institutul International pentru Managementul Apei in anul 2000, Romania nu face parte dintre tarile cu un posibil deficit al resursei de apa in anul 2025.
Totusi, distribuția neuniforma a resursei, schimbarile climatice tot mai evidente in ultimul timp, pot conduce in conformitate cu estimarile Joint Research Centre pentru Romania, la aparitia unor zone influentate de seceta (vest, sudul si estul tarii).
“Rezultatele cercetarilor efectuate privind impactul schimbarilor climatice asupra resurselor de apa implica dezvoltarea – pe termen lung – de noi criterii si tehnici de proiectare a barajelor si a constructiilor, care sa faca sistemele de gospodarire a apelor mai putin senzitive la modificarile regimului hidrologic datorita impactului variabilitatii si schimbarilor climatice. In acelass timp, s-a demonstrat necesitatea construirii de noi infrastructuri de gospodarire a apelor pentru a transforma resursele hidrologice in resurse social – economice, in conditiile conservarii biodiversitatii florei si faunei acvatice”, a declarat directorului general al ANAR, David Csaba, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei.
Saptamana aceasta, ANAR organizeaza o serie de actiuni educative in scoli, lectii deschise si comunicari, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, sarbatorita astazi.
Cititi si:
ZIUA APEI. Cerinta de apa in Romania a scazut la jumatate in ultimii 20 de ani
Romania, printre tarile cu cele mai putine resurse de apa din Europa
ZIUA APEI Dan Stematiu: ”Avem o legislatie foarte elaborata, dar pusa in aplicare prost”