Riscurile picnicului in spatii neamenajate

Iesirile romanilor la iarba verde, reglementate de Parlamentul Romaniei, din punct de vedere juridic, prin aprobarea Legii picnicului, continua sa genereze discutii in randul societatii civile.

Cea mai recenta luare de pozitie in acest sens apartine medicilor, care avertizeaza asupra unor riscuri legate de iesirile la iarba verde, mai ales in spatii neamenajate.

Indrumarile medicilor sunt prezentate in ultimul numar al revistei InfoLife, editata de compania MedLife.

Pentru romanii iesiti la picnic in aceste zile, principalul “inamic” este considerata capusa.

„Muscatura de capusa este nedureroasa, insa aceasta poate fi observata la nivelul pielii deoarece insecta creste in dimensiune, in special dupa ce s-a hranit cu sange. Din acest motiv, se recomanda ca dupa fiecare iesire la iarba verde sa se efectueze un autocontrol al tegumentelor, inclusiv al scalpului, pentru a depista orice capusa atasata care va trebui extrasa cat mai repede”, explica dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase in cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii.

Daca o persoana observa ca a fost muscata de o capusa, se recomanda prezentarea la medic pentru a extrage capusa. Muscatura de capusa poate fi periculoasa, deoarece poate transmite mai multe boli bacteriene, cum ar fi borrelioza – boala Lyme, cat si boli virale (encefalita de capuse) si parazitare (babesioza). Daca pacientul incearca sa elimine singur capusa, resturile de insecta, ramase sub piele, pot provoca o infectie.

Muscatura de vipera sau de paianjen poate fi fatala

Specialistii Medlife recomanda turistilor sa planifice cu multa atentie iesirea la iarba verde si sa se intereseze daca in zona aleasa este semnalata prezenta serpilor sau a paianjenilor din specia Vaduva Neagra.

“In general muscaturile de sarpe nu sunt periculoase, trebuie insa sa ne ferim de vipere si sa ne informam daca zona in care vrem sa iesim este populata cu vipere. In cazul in care o persoana a fost muscata de o vipera, ea trebuie imobilizata si transportata rapid intr-un centru de ingrijiri urgente. Serul antiviperin este o solutie care se aplica in cazuri bine selectate si la indicatii precise”, subliniaza dr. Stefan Costescu, medic specialist medicina de familie, Hyperclinica MedLife Baneasa.

Potrivit acestuia, cu exceptia viperelor, serpii existenti pe teritoriul Romaniei sunt neagresivi si in general fug de oameni. Dar in general vorbind, “orice muscatura de animal salbatic se trateaza prin spalarea plagii si ingrijirea ei ulterioara intr-un serviciu specializat”, subliniaza dr. Stefan Costescu.

La fel de periculoase pot fi si muscaturile paianjenului din genul Latrodectus, cunoscut ca paianjenul Vaduva. In Romania cea mai intalnita specie este Vaduva Neagra (Latrodectus mactans, foto) prezenta in special in sudul tarii. Muscatura acestora este deosebit de veninoasa, putand provoca omului sindromul denumit latrodectism, care se manifesta prin tulburari deosebit de grave, chiar cu deznodamant fatal. Datorita veninului inoculat, la locul muscaturii va aparea, in scurt timp, o papula congestiva, insotita de dureri violente si edem cutanat extins pe suprafete mari, iar moartea victimei poate surveni in decurs de 18-36 ore, daca nu se intervine la timp.

Medicii precizeaza ca unele probleme pot fi rezolvate daca avem la indemana o trusa de prim ajutor. In trusa medicala pentru picnic, dr. Costescu spune ca ar trebui sa pregatim o sticla de apa oxigenata, un set de comprese sterile, o foarfeca curata, o sticla mica de spirt, o sticluta cu betadina pentru plagi, un flacon cu pudra de antibiotic pentru rani ale pielii, o rola de leucoplast si 1-2 suluri de tifon.

“Bucurati-va din plin de iesirea la iarba verde si nu uitati sa lasati curat spatiul de relaxare”, recomanda revista InfoLife.

Legea Picnicului, o initiativa a Green Revolution

Noul act normativ, Legea privind Desfasurarea Activitatilor de Picnic, a pornit de la un proiect al Green Revolution si al unui grup de parlamentari: Attila Korodi (UDMR), Sulfina Barbu (PDL), Carmen Moldovan (PSD) si Adriana Saftoiu (fost deputat PNL).

Legea 54 / 2012 a fost aprobata de Parlamentul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial in luna martie a.c., dupa patru ani de dezbateri si controverse. Ratiunea noii legi este explicata de Corneliu Belciug, director de programe Green Revolution: „Ca sa merg sa fac un picnic intr-o zona din Romania, pana acum trebuia sa stiu 15-16 legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrului. Nu pot sa merg la picnic cu un compendiu legislativ la subrat”.

Potrivit Legii Picnicului, amenajarea spatiilor de picnic este o obligatie a autoritatilor locale. Acestea trebuie sa realizeze dotarile necesare pentru a asigura conditii civilizate de petrecere a timpului liber in mijlocul naturii. Amenajarea zonelor de picnic se va face fara a permite defrisarile sau modificarea cursurilor de apa. In acest mod, impactul omului asupra mediului natural va fi redus la minimum.

Mihai Diac

Citeste si:

Comisarii de mediu, “musafiri” la picnic

Legea Picnicului a fost aprobata

Legea Picnicului, pentru om si natura
 

spot_img

Ultimele știri