Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Legea Picnicului, pentru om si natura

Votul final, de ieri, din Camera Deputatilor a marcat aprobarea Legii privind desfasurarea activitatii de picnic, menita sa vina atat in avantajul cetatenilor Romaniei, cat si in sprijinul naturii.

“Legea Picnicului este binevenita. Este un pas important. Sesiunea parlamentara 2010 – 2011 a avut putine legi despre mediu care sa aduca un plus considerabil pentru protejarea mediului si a naturii", a declarat, pentru Green Report, deputatul Attila Korodi, unul dintre initiatorii actului normativ.

Potrivit Legii Picnicului, proiect initiat de Asociatia Green Revolution, Primariile vor fi cele care trebuie sa amenajeze spatii speciale pentru picnic. Aceste spatii pot fi ori in zonele traditionale de langa orase, fie in alte zone alese de autoritatea locala. De exemplu, la Bucuresti, Primaria Capitalei ar putea amenaja spatii de picnic in padurea Baneasa, acolo unde bucurestenii ies la iarba verde de 1 Mai, odata cu incalzirea vremii.

In zonele special amenajate poate merge orice persoana care isi doreste o zi in mijlocul naturii sau care vrea sa faca un gratar.

Autoritatile locale trebuie sa creeze tuturor participantilor conditii civilizate. De exemplu, sa existe puncte speciale pentru montarea gratarului adus de acasa, fie gratare deja construite, unde sa poata fi pusa direct carnea pentru foc. Totusi, amenajarea spatiilor trebuie sa excluda taierile de arbori si turnarea de beton.

Deseurile vor fi colectate selectiv

Zona de picnic stabilita de autoritatile locale trebuie sa aiba cosuri sau containere de colectare selectiva a deseurilor, toalete ecologice precum si surse de apa potabila, acolo unde este posibil. Toate aceste facilitati sunt menite sa reduca impactul negativ al omului asupra mediului. Stabilirea unui spatiu si amenajarea lui ar trebui sa-i determine pe iubitorii de picnic sa le foloseasca pe acestea, fara a degrada alte suprafete.

De asemenea, se va reduce volumul deseurilor aruncate in paduri, in ape sau pe marginea drumurilor. Raurile nu vor mai servi pentru spalatul vaselor si ustensilelor murdare de mancare si nici nu vor mai fi transformate in frigidere pentru suc si bere.

O zona amenajata va reduce riscul aparitiei unui foc in padure, intr-un loc unde se poate declansa un incendiu.

Ramane la latitudinea autoritatilor locale sa decida numarul, suprafata si tipul locurilor pentru picnic, dotarea acestora cu locuri de parcare, precum si o eventuala taxa incasata de la participanti.

"Inainte de aceasta lege, vedeam locuri de picnic in care ramanea mizerie foarta multa, dupa ce plecau cetatenii de acolo. Pentru ca acele zone nu erau amenajate cu tot ceea ce le trebuie – cu recipiente pentru colectarea deseurilor, cu toalete ecologice", explica deputatul Sulfina Barbu, unul dintre initiatorii proiectului.

“Ne bucuram ca Legea Picnicului a fost aprobata de Camera Deputatilor. Este o lege la care noi am muncit patru ani. Este o lege curata pentru o tara murdara; o lege care ne va permite tuturor sa ne bucuram de natura si sa o lasam curata si nepoluata celor care vor veni dupa noi. ”, a declarat pentru Green Report Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Noul act normativ este “o lege curata pentru o Romanie murdara, o lege despre care noi credem ca, in cativa ani, va fi lovita de nulitate, odata cu cresterea respectului romanilor fata de natura”, a declarat Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution.

Urmand prevederile noii legi, iubitorii naturii vor avea la dispozitie spatii civilizate pentru a-si petrece o zi in aer liber, iar natura nu va avea de suferit.

Mihai Diac

Foto: Dreamstime

Citeste si:

Legea Picnicului a fost aprobata

UPDATE: Opozitia contesta legile adoptate astazi, inclusiv Legea Picnicului
 

spot_img

Ultimele știri