Rezervoare gigant impotriva inundatiilor

Solutia lansata de compania Apa Nova pentru protejarea Capitalei impotriva inundatiilor este construirea a doua rezervoare subterane gigant, sub Parcul Izvor si sub Parcul Carol.

In timpul unor ploi abundente, ca in ultimele zile, caseta colectoare de sub Dambovita, care in mod normal se varsa in statia de epurare de la Glina (foto), ar fi partial golita in cele doua rezervoare. Dupa oprirea precipitatiilor, apa din rezervoare ar fi evacuata treptat.

“Este vorba de o investitie pe termen mediu, s-ar putea realiza in patru – cinci ani. E nevoie de fonduri”, a declarat, pentru Green Report, Madalin Mihailovici, director general adjunct al companiei Apa Nova Bucuresti.

Reprezentantii Apa Nova au evitat sa estimeze costul acestei investitii, dar au precizat ca asemenea solutii tehnice sunt aplicate, de multi ani, in alte orase europene. “La Munchen, capacitatea rezervoarelor subterane este de 4 milioane de metri cubi”, a precizat Madalin Mihailovici.

Caseta colectoare absoarbe 40 de milioane de euro

Apa Nova nu promite ca va construi rezervoarele din fonduri proprii, dar se angajeaza sa cheltuiasca 40 de milioane de euro, de-a lungul a trei ani, pentru finalizarea lucrarilor deja incepute, a anuntat directorul general al Apa Nova, Bruno Roche. Este vorba in principal de amenajarea casetei colectoare de sub raul Dambovita: finalizarea echiparii canalului deschis, dintre caseta si Dambovita, cu echipamente hidromecanice, finalizarea actiunii de eliminare a blocajelor majore, curatarea casetei si reducerea infiltratiilor.

“Caseta de apa uzata a fost data in folosinta in anul 1987, dar pana la sfarsitul anului 2011 aceasta constructie a fost neterminata, pentru ca lipsea legatura dintre caseta si albia raului”, a explicat Madalin Mihailovici. Lucrarile asupra casetei au fost reluate acum un an, imediat dupa ce Apa Nova a preluat in concesiune caseta colectoare, de la Administratia Nationala Apele Romane, la data de 17 mai 2011.

Pana la realizarea canalului deschis, caseta se comporta doar ca un decantor, apa uzata putand iesi spre Dambovita doar printr-un descarcator situat la inaltimea de 1,80 metri. In acest moment, canalul deschis este utilizabil si ofera “un plus de descarcare de 60 de metri cubi pe secunda in cazul unor evenimente pluviale deosebite”. Canalul a fost inaugurat de Apa Nova la data de 19 mai 2012, in ziua in care asupra Capitalei s-a abatut "prima precipitatie generalizata, dupa cinci ani”. Doar functionarea acestui canal de deversare a permis evitarea inundarii Capitalei, sustin reprezentantii Apa Nova.

In momentul preluarii in administrare a casetei colectoare, aceasta functiona la 47 la suta din capacitate, iar in prezent, dupa lucrarile executate de Apa Nova, ea functioneaza la 60 la suta din capacitate. Pentru actiunea de inspectare si curatare a casetei, Apa Nova a trebuit sa achizitioneze utilaje speciale, unele dintre ele – unicat in Europa. De exemplu, aspiratorul de substante solide, care poate extrage atat apa uzata cat si orice fel de depuneri, inclusiv solide, de la adancimea de pana la 80 de metri, a fost construit, la comanda Apa Nova, in sapte luni.

Scafandri pentru apa toxica

Apa Nova Bucuresti si-a format si o echipa proprie de scafandri, alcatuita din patru persoane, special antrenati si echipati pentru a lucra in interiorul casetei colectoare. "Avem cei mai buni scafandri din tara. Spre deosebire de scafandrii care coboara in Dunare sau in mare, ai nostri lucreaza in mediu toxic", explica responsabilii Apa Nova. In caseta colectoare de sub Dambovita exista nu doar apa uzata, ci si gaze inflamabile – in principal metan, provenit din descompunerea deseurilor, care prezinta pericol de explozie. Cei patru scafandri, fosti militari, au fost recrutati de Apa Nova de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

La data de 19 mai 2012, prin canalul de deversare dintre caseta colectoare si raul Dambovita au fost evacuati 3,6 milioane de metri cubi de apa, iar la ultima viitura, din 25 mai, prin canal au fost evacuati 2,8 milioane de metri cubi de apa. Deschiderea canalului de deversare a fost necesara intrucat “media lunii mai in cazul precipitatiilor este de 80 de litri/metru patrat, iar vineri in Bucuresti s-au inregistrat 48 litri, in numai trei ore", a subliniat directorul general adjunct Madalin Mihailovici.

Acesta a precizat, pentru Green Report, ca deversarea in Dambovita nu a poluat raul, intrucat “apa de ploaie este considerata conventional curata, iar deversarea se produce abia in momentul in care volumul apei de ploaie depaseste de patru ori volumul apei uzate din caseta colectoare”.

Ploile de saptamana trecuta – un fenomen exceptional

La data de 19 mai, timp de 160 de minute, asupra Bucurestiului au cazut 140 – 160 de metri cubi de apa pe secunda. Viitura din 25 mai a fost mai redusa cantitativ, dar s-au inregistrat totusi 20 de litri de apa pe metru patrat, intr-o jumatate de ora.

“A fost un fenomen exceptional. Sistemul de canalizare a functionat. Nu exista vinovati”, a subliniat directorul general Apa Nova, Bruno Roche. Reprezentantii Apa Nova considera ca, la repetarea unor asemenea “ploi tropicale”, situatia din Bucuresti va fi similara. “Daca vom avea 20 de litri pe metru patrat intr-o jumatate de ora, vom avea apa pe strada. Daca va ploua linistit, 20 de litri pe metru patrat in patru ore, o vom duce fara probleme”, explica Madalin Mihailovici.

In conditiile prelungirii codului galben, anuntat de Administratia Nationala de Meteorologie, o noua viitura nu este exclusa, recunosc reprezentantii Apa Nova.

Comentariile tale pot fi postate aici

Mihai Diac

Citeste si:

Apele – otravite de gunoaie si de minerit
 

spot_img

Ultimele știri