Rezervele de petrol ale Romaniei, asigurate pentru 15 ani

Rezerevele sigure de petrol ale Romaniei mai pot fi exploatate pentru 15 ani cu tehnologia existenta, a declarat Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Resursele de petrol, sigure, ale Romaniei se ridica la 54.882 mii tone, care pot fi exploatate cu tehnologia actuala perntru 15 ani. De asemeanea, rezervele geologice de titei sunt de aproximativ 2.000.000 mii tone”, a spus presedintele ANRM.

Potrivit acestuia, productia de petrol a Romaniei a scazut de la 6 milioane de tone la 4 milioane de tone, in timp ce consumul s-a dublat, diferenta fiind acoperita de importuri.

„Sperantele noastre se indreapta spre zonele de adancime si, in special, spre zonele off shore din Marea Neragra. Pe viitor, vom ramane dependenti de importuri, avantajul fiind ca avem si piata mondiala, si o verietate de surse de aprovizioanre”, a mai spus Patruti.

Explorarea rezervelor de gaze de sist

„Avem o estimare a rezervelor de gaze neconventionale la nivelul integii tari, dar asteptam finalizarea lucrarilor de explorare car vor fi facute de Chevron pentru a vedea daca estimarile noastre, facute in cadrul unui studiu national pot fi confirmate”, a explicat Alexandru Patruti.

Potrivit presedintelui ANRM, exista o problema legata de folosirea gazelor de sist, si anume aceea ca nu se cunoaste impactul acestora asupra mediului.

Potrivit datelor prezentate de presedintele ANRM, Romania detine rezerve sigure de gaze de sist, 109.284 mii tone echivalent petrol, si rezerve geologice de 66.602.000 mii tone echivalent petrol.

„Desi resursele geologice sunt mai mici, comparativ cu cele de petrol, perspectivele sunt incurajatoare, deoarece exista posibilitatea de a descoperi noi zacaminte in substraturile adanci, cat si in zonele Marii Negre”, a incheiat  Alexandru Patruti.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Chevron va incepe forajul pentru explorarea gazelor de sist in a doua parte a anului viitor

Rezervele de petrol ale Romaniei, asigurate pentru 15 ani

ANRE ar putea reduce numarul de certificate verzi acordate daca investitiile au fost supraestimate

Exploatarea gazului de sist, alternativa la importul de energie al UE

Legislatia certificatelor verzi ar trebui revizuita in 2014

spot_img

Ultimele știri