Proiectul Legii picnicului este aprobat de Senat prin adoptare tacita

Propunerea legislativa privind desfasurarea activitatii de picnic este aprobata astazi de Senatul Romaniei prin adoptare tacita.

Termenul limita pana la care acest act normativ trebuia discutat si votat in plenul Senatului este data de 27 octombrie 2011. In absenta votului din Senat, proiectul de lege se considera aprobat prin adoptare tacita.

Dupa aceasta etapa, proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputatilor, unde va parcurge o procedura similara celei de la Senat – mai intai obtinerea avizelor de la comisiile de specialitate, apoi votul in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Etapa finala a demersului legislativ va fi promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.

Legea Picnicului este primul proiect Green Politics

Legea Picnicului este un proiect initiat si sustinut de Asociatia Green Revolution impreuna cu patru parlamentari, membri ai platformei Green Politics: Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD, Adriana Saftoiu, deputat PNL si Attila Korodi, deputat UDMR.

„Le multumim celor patru parlamentari pentru sprijinirea, realizarea si promovarea Legii Picnicului. Credem ca aceasta initiativa va reusi sa reduca poluarea cauzata de picnic si in acelasi timp sa ii educe pe romani sa aiba o mai mare grija cu ceea ce lasa in urma atunci cand ies la iarba verde”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Potrivit viitoarei legi, autoritatile locale vor fi obligate sa asigure conditii adecvate celor care ies la iarba verde, astfel incat mediul sa nu mai aiba de suferit dupa fiecare picnic in aer liber. Persoanele care nu vor pastra curatenia si nu se vor purta civilizat in mijlocul naturii vor fi sanctionate.

Scopul Legii Picnicului, sustinuta de Asociatia Green Revolution, este de prevenire, reducere si eliminare a impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.

Potrivit proiectului legislativ, va fi interzisa desfasurarea picnicurilor pe spatiile verzi publice, cu exceptia zonelor amenajate in acest sens. Administratorii acestor spatii de picnic vor fi obligati sa le delimiteze clar, sa puna la dispozitia cetatenilor locuri speciale pentru aprins focul, containere de colectare selectiva a deseurilor, precum si toalete ecologice.

Toate amenajarile vor fi facute asigurand o interventie minima asupra naturii, fara sa fie permise defrisarile, modificari ale cursurilor de apa sau ridicarea de constructii (cu exceptia celor temporare). Administratorii vor fi obligati sa verifice zilnic zonele de picnic si imediata vecinatate a acestora, pentru a se asigura ca nu sunt aduse prejudicii naturii.

Utilizatorii zonelor de picnic vor trebui, printre altele, sa arunce deseurile in containerele amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. Orice nerespectare a prevederilor Legii Picnicului va fi sanctionata cu amenzi intre 100 si 50.000 de lei.

Adoptarea viitoarei legi este o dovada de responsabilitate

"Legea Picnicului este in primul rand o dovada de responsabilitate din partea noastra. Atunci cand mergem la iarba verde trebuie sa fim constienti ca avem responsabilitatea de a proteja natura din jurul nostru. In al doilea rand, aceasta Lege este un indemn la solidaritate, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija ce lasa in urma atunci cand merge la picnic, astel incat si ceilalti sa se poata bucura mai apoi de iarba verde si de aerul curat", a declarat Carmen Moldovan, deputat PSD, membra a Green Politics.

„Votul dat de catre colegii nostri din comisiile de specialitate din Senat este o prima dovada a functionarii acordului intre putere si opozitie la nivel parlamentar, pentru sustinerea proiectelor de mediu. Am putut vedea cu totii ca protejarea mediul nu are culoare politica”, a declarat Sulfina Barbu, deputat PDL, unul dintre initiatorii Legii Picnicului.

„Realmente este nevoie. Si legea nu este una lunga, ci una foarte pragmatica. (…) Este nevoie de o reglementare clara pentru ca oamenii sunt dezorientati, atat autoritatile locale cat si cei care ar trebui sa beneficieze de aceste mici servicii. Orice primarie are obligatia sa ofere salubritate (…). Trebuie ca un administrator local sa demonstreze ca stie sa-si administreze comunitatea, pentru ca oamenii pana la urma sunt iubitori de curat, sunt iubitori de ordine dar trebuie sa le dam o sansa”, a declarat Attila Korodi, deputat UDMR si fost ministru al Mediului.

"Ca sa merg sa fac un picnic intr-o zona din Romania in momentul de fata trebuie sa stiu 15-16 legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrului. Nu pot sa merg la picnic cu un compendiu legislativ la subrat”, precizeaza Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution.

In prezent exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar, in prezent, nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.

Discutiile dintre Green Revolution si reprezentantii Ministerului Mediului pentru elaborarea viitorului act normativ au inceput in anul 2009. Inca de atunci, mass media si numeroase vedete, politicieni si alte persoane publice si-au exprimat increderea ca Legea Picnicului ii va determina pe romani sa se poarte civilizat, chiar si de teama amenzilor.

Printre sustinatorii initiativei se numara Madalin Voicu, Melania Medeleanu, Oana Cuzino, Leonard Doroftei, Ioan T. Morar si Daciana Sarbu.

Mihai Diac

Citeste si:

Legea picnicului asteapta sa intre in dezbaterea Senatului

Legea Picnicului primeste aviz favorabil din partea comisiei din Senat

Legea picnicului, sustinuta de deputati prin proiectul Green Politics

Legea Picnicului

O lege curata pentru o Romanie murdara – o campanie Green Report pentru dreptul la curatenie
 

spot_img

Ultimele știri