Romania, Republica Moldova si Ucraina vor infiinta, in comun, o rezervatie a biosferei denumita “Delta Dunarii – Prutul de jos”.
Subiectul a fost discutat, astazi, la Bucuresti, cu prilejul celei de a doua reuniuni a Comisiei mixte Romania – Republica Moldova de cooperare in domeniul protectiei mediului.
"Avem in ultimii doi ani o colaborare foarte buna, ar trebui sa ia exemplu si alte ministere. Sunteti un vecin strategic", i-a declarat ministrul roman al Mediului, Laszlo Borbely, omologului sau din Republica Moldova, Gheorghe Salaru.
Acordul referitor la noua rezervatie a biosferei a fost aprobat de partea romana prin Hotararea de Guvern 1028 / 2003.
Zona naturala protejata va include Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din Romania, Rezervatia Biosferei Dunarii din Ucraina si Rezervatia Stiintifica a Prutului de Jos din Republica Moldova.
Romania si Ucraina sunt state vecine in Delta Dunarii, iar regiunea Prutul de Jos, situata in Republica Moldova, se afla la 18 kilometri distanta de Delta Dunarii.
In zona Prutul de Jos traiesc 155 specii de pasari, dintre care 33 sunt rare, iar sunt 12 sunt specii vulnerabile, pe cale de disparitie. Printre speciile rare de mamifere aflate pe teritoriul rezervatiei se numara vidra, pisica salbatica, chitcanul cu abdomen alb, hermelina si nurca europeana.
Rezervatia Prutul de Jos are 1691 de hectare, iar o treime din suprafata acesteia este ocupata de lacul Beleu, cu adancimea maxima de 2,5 metri, in care traiesc peste 20 specii de pesti.
Printre plantele intalnite in zona se afla nufarul alb si cateva specii rare de orhidee.
O particularitate a Rezervatiei Prutului de Jos este ca pe teritoriul acesteia functioneaza, legal, sonde de extragere a titeiului.
Foto: www.iatp.md/arii/text/ro/stiintifice/prut1.htm
Citeste si:
Acord romano-moldovenesc pentru Dunare si Prut
Ucraina incalca in continuare prevederile Conventiei de la Espoo cu privire la Canalul Bastroe