Acord romano-moldovenesc pentru Dunare si Prut

Romania si Republica Moldova vor colabora pentru a asigura protectia si utilizarea durabila a apelor Prutului si Dunarii, in urma unui acord intre cele doua state semnat ieri de Guvernul Romaniei.

Documentul a fost semnat in luna iunie 2010, la Chisinau, de catre ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, si ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Salaru.

Acordul se aplica raului Prut, aferent teritoriului fiecarei tari semnatare, dar si fluviului Dunarea, pe sectorul comun, acviferelor transfrontaliere, Nodului Hidrotehnic Stanca-Costesti de pe raul Prut, precum si altor lucrari efectuate sau care se vor executa in baza acestui Acord.

Documentul contine dispozitii tehnice referitoare la protectia resurselor de apa impotriva poluarii, la activitatile legate de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor, de realizare a schimbului de date hidrologice si meteorologice, si de proiectare si executie a lucrarilor hidrotehnice.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, masurile prevazute de acord vor conduce la protejarea ecosistemului Deltei Dunarii si la imbunatatirea calitatii apelor Marii Negre, in conformitate cu cerintele Conventiei Ramsar si ale Conventiei privind protectia Marii Negre impotriva poluarii, Bucuresti 1992.

In acelasi timp, realizarea de catre cele doua parti a unei infrastructuri de gospodarire a apelor “prietenoasa” cu mediul va asigura atat alimentarea optima cu apa a folosintelor si reducerea riscului producerii de inundatii cat si conservarea si cresterea biodiversitatii ecosistemelor acvatice.

Documentul mai prevede ca romanii si moldovenii sa colaboreze si in situatii exceptionale (inundatii, poluari accidentale, accidente/avarii la Nodul Hidrotehnic Stanca–Costesti), in acest sens, fiind prevazut transportul instrumentelor, materialelor de constructii de pe teritoriul unui stat pe teritoriul celuilalt stat.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri