Revista CSR: „Sturionii de aur“ ai Apa Nova Bucuresti

150 de sturioni eliberati in apele Dunarii au adus firmei Apa Nova Bucuresti, o companie Veolia Apa, medalia de aur la Gala Romanian PR Award 2011. Proiectul denumit „Botezul sturionilor“ a fost inclus in categoria „Comunicarea proiectelor de mediu“ si premiat la ceremonia din 27 octombrie 2011.

Text de Mihai Diac

150 de pesti proveniti din statia privata de reproducere de la Isac-cea (judetul Tulcea) au fost eliberati in zona Uzlina din Delta Dunarii, incepandu-si o noua viata in libertate, pe 19 iunie. Fie-care exemplar a fost marcat cu o serie unica, pentru a putea fi urmarit ulterior.

Sturionii au avut varsta de 3-4 ani si greutatea de circa 1,8 kilograme, ceea ce le ofera protectie in fata pradatorilor naturali.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei. Campania dedicata sturionilor s-a desfasurat in vara anului 2011, in cadrul actiunii „Aparati Farul lumii – Biodiversitatea“, aflata deja la a treia editie.

Personalitatidin 15 tari au venit sa sustina biodiversitatea

„Actiunea noastra de repopulare a apelor Dunarii cu sturioni este simbolul acestui eveniment pe care in ultimii ani l-am organizat in vederea promovarii biodiversitatii si protejarii ecosistemului“, a declarat Bruno Roche, director general Apa Nova Bucuresti si Veolia Apa. La eveniment au participat personalitati din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, Ungaria si Romania. Printre cei care au participat efectiv la actiunea de „lansare la apa“ s-au numarat Zoli Toth de la Sistem, Serban Copot de la Animal X, vedetele de televiziune Ela Voineag si Gianina Corondan, precum si guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu.

„Cei 150 de invitati ai nostri s-au implicat activ pentru a boteza si elibera sturionii in apa, pentru a ajuta aceasta specie sa-si refaca numarul. Sunt bucuros ca putem contribui in Delta Dunarii nu doar prin proiecte si strategii de mediu, ci si prin actiuni concrete la care participa un numar atat de mare de persoane precum in acest an. Ca simbol al atasamentului nostru pentru Delta Dunarii, anul acesta, Veolia Apa a adoptat si un cuplu de pelicani“, a afirmat Bruno Roche, director general Apa Nova Bucuresti si Veolia Apa.

In Romania, pescuitul sturionilor este interzis prin lege timp de 10 ani. Interdictia a inceput in 2006 si se va ridica in 2016. In acest interval, sturionii pot fi capturati numai in vederea reproducerii. O interdictie similara a impus ulterior si Bulgaria.

Morunul, nisetrul, pastruga si cega sunt cele mai intalnite specii de stu-rioni din Dunare. Familia sturionilor, veche de circa 200 de milioane de ani, este pe cale de disparitie atat din cauza amenajarilor hidrotehnice care blocheaza circulatia pestilor de-a lungul fluviului, cat si din cauza braconajului. Principala prada a braconierilor este morunul. Un peste de 200 de kilograme, cu 20 de kilograme de icre, se vinde pe piata neagra cu peste 10.000 de euro. Caviarul este, in mod constant, una dintre cele mai scumpe delicatese din lume.

Citeste si: CSR: Retete romanesti de succes
Responsabilitatea Corporativa atinge cel mai ridicat nivel din toate timpurile
I Love Velo, unul dintre cele mai de succes programe de CSR din Romania
Revista CSR
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri