Te-ai gandit vreodata ca bunatatile pe care le pregatesti pentru Revelion pot avea culori si arome bio?
Daca nu, incearca acum sa-ti uimesti invitatii cu un meniu din care sa nu lipseasca savuroasele muraturi facute in casa, carnea de curcan sau cea de strut, crescut eologic, ori vinul bio.
Ca sa te poti lauda de Revelion ca ai pe masa bucate bio, ar trebui, mai intai, sa te asiguri ca acestea nu contin chimicale.
Rafturile unor magazine au deja, de cativa ani buni, produse bio, iar etichetele iti pot fi de mare folos atunci cand alegi ce pui in cos.
Pentru a obtine branza bio, de exemplu, fermierii trebuie sa-si hraneasca animalele cu furaje ce provin dintr‑un sol netratat cu substante chimice.
Iar vinul bio se obtine din podgorii ferite de poluare. Cat despre muraturi, daca le-ai facut in casa, culoarea si gustul lor sunt incomparabile cu cele facute la scara industriala.
Ce-ar fi sa inlocuiesti porcul cu carnea de strut?
Vedeta sarbatorilor de iarna, la romani, este, cu siguranta, friptura de porc.
Alaturi, sarmalele grase, placintele scaldate-n unt sau cozonacii cu mult ou, stropiti din belsug cu vin ce are destule chimicale nu fac decat sa ridice colesterolul ori sa creasca numarul apelurilor la 112.
Ce-ar fi sa inlocuiesti porcul cu carnea de strut, care este foarte gustoasa, mai ales ca in Romania exista deja ferme de struti?
Strutii, crescuti de fermieri cu lucerna eco
Fermierii romani spun ca strutii sunt crescuti in aer liber si hraniti cu lucerna cultivata ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar in perioadele reci au padocuri de cate 800 de metri patrati, unde se pot misca in voie. Unul dintre avantajele cresterii strutilor este acela ca nu polueaza terenurile pe care traiesc, iar carnea lor este saraca in grasimi si colesterol.
Unii fermieri au deschis si pensiuni turistice, unde oaspetii pot manca oua si carne proaspata de strut, unul dintre cele mai sanatoase alimente
Si Constantin Savu, profesor universitar la Facultatea de Medicina Veterinara, Bucuresti, recomanda carnea de curcan sau de strut, iar in cazul in care tentatia este prea mare, purcelul la tava nu trebuie sa aiba alaturi cartofi sau paste fainoase.
„Trebuie sa mancam moderat din toate bunatatile pregatite pentru Revelion, cat mai multe muraturi pregatite in casa si salata verde si sa evitam cartofii si painea. Chiar daca nu ne permitem sa avem pe masa numai alimente ecologice, care sunt scumpe, carnea de pasare, salatele si varza murata in gospodarie pot alcatui o masa pe cinste si ne pot feri de pericolul pe care il reprezinta in aceasta perioada excesul de grasimi”, mai spune profesorul Constantin Savu.
Muraturile facute-n casa, gustoase si sanatoase
Nelipsite de pe masa de Sarbatori sunt si muraturile, cele mai sanatoase si gustoase fiind cele facute in casa.
Aceste bunatati au pierdut insa batalia in fata borcanelor cu gogosari si castraveciori fabricati la scara industriala, care troneaza pe rafturile din supermarketuri.
Metodele noi prin care se mureaza legumele, care includ pasteurizarea si folosirea otetului, le asigura producatorilor profituri uriase.
Muraturile moderne sunt insa lipsite de savoarea celor facute in casa dupa metode vechi de mii de ani si nu au nici pe departe calitatile tamaduitoare ale celor dosite cu grija in pivnite de gospodine.
Citeste si: Tu unde-ti petreci Revelionul eco?