Rețeaua de farmacii Dona a colectat 7 tone de medicamente expirate

Rețeaua de farmacii Dona a desfășurat în perioada 18 martie – 20 mai campania „Farmacia de acasă-check”, prin care românii au fost invitaţi să vină în unităţile farmaceutice cu trusele de sănătate de acasă, pentru verificare. Farmaciștii i-au consiliat cu privire la ce poate fi păstrat şi pentru ce afecţiuni anume și ce nu, respectiv medicamentele expirate, cu ambalaj deteriorat sau care pur și simplu nu mai sunt de folos întrucât tratamentul s-a oprit.

Peste 30.000 de români au participat la campanie şi cu ajutorul lor au fost colectate 7000 kg de medicamente expirate, care au fost preluate de o firmă specializată, în vederea incinerării, conform legii. Prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, cantitatea este de 3 ori mai mare.

Ideea campaniei a venit de la acei câţiva pacienţi care ne-au întrebat direct în farmacii sau pe reţelele de social media ce să facă cu medicamentele expirate de acasă. La un research mai aprofundat, am realizat că marea majoritatea a românilor nu sunt conştienţi că medicamentele expirate aruncate la gunoi sau în sistemul public de canalizare pot pune în pericol mediul şi implicit sănătatea umană sau că există riscul să fie înghiţite de copii sau bătrâni, cu potenţiale efecte adverse severe. Aşa că ne-am hotărât să dăm tonul schimbării, primul pas fiind să asigurăm componenta de informare”, a declarat Thomas Hofmann, Director de Marketing Farmaciile DONA. 

Campania a inclus o componentă de recompensare simbolică a celor care au venit cu trusele de sănătate, prin termometre digitale necesare în orice trusă de sănătate. Iniţiativa a fost promovată printr-un mix de TV, radio, OOH, online şi materiale de promovare în farmacii.

Este puţin cunoscut faptul că legea prevede obligaţia farmaciilor de a primi produsele expirate. Noi ne-am asumat rolul educativ şi am făcut un efort suplimentar față de cerințele legale obligatorii, încurajând proactiv un comportament responsabil şi asigurând şi componenta de consiliere specializată astfel încât pacienţii să ştie ce medicamente pot lua în continuare şi pentru ce afecţiuni. Ne-a bucurat enorm reacţia oamenilor şi îi încurajăm să continue să practice acest comportament responsabil, din partea noastră vor avea tot sprijinul”, a declarat Mihaela Ungureanu, CEO Farmaciile DONA.

În România, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, ”medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Din păcate, prevederea legală nu este foarte cunoscută şi cantităţi mari de medicamente ajung anual la gropile de gunoi. Nu sunt disponibile statistici exacte, dar situaţia este îngrijorătoare.

Prin comparaţie, în alte ţări există iniţiative susţinute. Spre exemplu, în SUA, în fiecare an, pe data de 27 aprilie, se sărbătorește Ziua Națională de Colectare a Medicamentelor. De asemenea, în Franţa, există Asociaţia Cyclamed, creată de guvernul francez, prin care se colectează de la populaţie, prin farmacii, medicamentele care nu mai sunt utilizate. În 2017, asociaţia a raportat 11.083 tone de medicamente colectate şi eliminate conform legii. În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri