Resursa acvatica vie din Delta Dunarii va fi atribuita ARBDD pentru gestionare

Resursa acvatica vie din Delta Dunarii si cea din raurile interioare va fi atribuita cu titlu gratuit pentru gestionare Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), respectiv RNP-Romsilva, a declarat pentru Agerpres presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Valentin Bucks.

In prezent, resursa acvatica vie, inclusiv cea din Marea Neagra, este gestionata de ANPA. Potrivit lui Bucsz, dupa atribuirea resurselor acvatice vii, cele doua institutii vor trebui sa gaseasca "cele mai bune solutii" pentru exploatare de catre mediul privat, in conformitate cu cotele totale de administrare aprobate.

"Sectorul privat va putea exploata resursa acvatica vie in baza contractelor si autorizatiilor emise. Noi, ca institutie publica, vom promova o exploatare durabila pentru protejarea resursei acvatice, iar in zonele in care cotele atribuite nu vor fi suficiente pentru anumite zone care traiesc doar din pescuit vom veni cu masuri compensatorii de la buget, dar si cu fonduri europene pentru protectia sociala", a spus Bucsz.

In ceea ce priveste proiectul Legii privind pescuitul si acvacultura, care se afla inca in dezbatere la Comisa de agricultura din Camera Deputatilor, presedintele ANPA considera ca principalele probleme vor aparea pe partea reglementarilor legate de pescuitul reacreativ si cel sportiv intrucat o serie de amendamente contradictorii venite din partea Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor si a Federatiei pescarilor sportivi.

"Inca nu am reusit sa impunem o reglementare echidistanta pe aceste segment care sa armonizeze propunerile pe pescuitul sportiv si recreativ", a arata presedintele ANPA. Ministerul Agriculturii a anuntat recent ca, in data de 25 martie, va avea loc Comitetul de Monitorizare al Programului Operational pentru Pescuit /POP/ din Romania pentru aprobarea modificarilor efectuate in vederea optimizarii absorbtiei de fonduri europene.

"Am convenit ca in luna aprilie vom deschide sesiunea de primire a proiectelor, pe cele trei masuri anuntate din program. Analizam si posibilitatea de a elabora ghidul solicitantului pe inca patru masuri din program si lucram la un proiect de HG pentru marimea gamei de cheltuieli eligibile aprobate pe acest program", a mai mentionat presedintele ANPA.

Programul Operational pentru Pescuit /POP/ a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 20 decembrie 2007, mult mai devreme decat Programul National de Dezvoltare Rurala, dar deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor a fost amanata pe intreg parcursul anului 2008. Masurile din POP pe care se puteau depune proiecte erau destinate investitiilor in acvacultura, utilaje si echipamente de pescuit. Sumele alocate pe axa 1 si axa 2 referitoare la acvacultura si, respectiv, la adaptarea flotei de pescuit se ridicau la 53 de milioane euro. Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), Uniunea Europeana aloca fonduri nerambursabile de 230 milioane euro pana in 2013, la care se adauga contributia Romaniei, de 77 de milioane de euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri